De sätter upp pjäs av Allan Edwall

Folkkäre Allan Edwall var mer än bara skådespelare. Den 26 januari kan man se hans pjäs "Välkommen" i Petrus Magniskolans aula i Vadstena.

2 januari 2019 11:00

Pjäsen spelas av Dugateatern, en nystartad friteatergrupp som består av åtta tredjeårselever från Wendelsbergs Folkhögskola.

Brinde Karlsvärd från Norrköping och med släkt i Vadstena är en av medlemmarna i teatergruppen som just nu är ute på turné. Hon säger att pjäsen handlar om två familjer som lever ihop i ett generationsboende på 1960-talet.

– Det kommer dit en kusin till familjen som de välkomnar och ska ta hand om. De har en väldigt trevlig tid i början, men sedan när det handlar om att de ska behöva ge lite mer så börjar det krackelera.

Pjäsen utspelar sig i ett stort hus och problemen uppstår enligt Karlsvärld när kusinen ska få ett rum att bo i och familjemedlemmarna inte vill dela med sig av sina respektive rum.

Brinde Karlsvärld säger att pjäsen bland annat tar upp varför man vill vara god.

– Är det för en själv, för de runtomkring en eller för att samhället säger att man ska vara god?

Karlsvärd framhåller att pjäsen också berör andra ständigt aktuella teman,som fascism. Pjäsen spelas dessutom dagen före Förintelsens minnesdag.

Enligt henne har arbetet med pjäsen varit "väldigt intressant" .

– Det är en jättebra text.

Hon betecknar pjäsen som "en rolig föreställning med djup". Mellan scenerna i föreställningen framförs några av Allan Edwalls egna låtar vars teman går igen i pjäsen.

Föreställningen arrangeras av Vadstena Teaterförening i samarbete med Föreningen Aktiva Kvinnor Vadstena.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Wickström

Ämnen du kan följa