De arrangerar bokbytardag

Har du böcker som du inte längre läser i? Nu kan någon annan få glädje av dem genom Motala biblioteks bokbytardag.

22 april 2019 12:00

Bokbytardagen är den 23 april och bokinsamlingen som pågår fram till dess har redan börjat.

Marie-Louise Wammar, som är bibliotekarie på Motala bibliotek och ingår i bibliotekets hållbarhetsgrupp, berättar om tankarna bakom arrangemanget.

– Vi har ju en hållbarhetsmånad, det är hela april månad, och då ska vi försöka tänka på miljön. Istället för vi att köper in nya böcker för bokbytardagen så tänker vi att allmänheten lämna in sina egna böcker.

Hon förklarar hur det hela går till:

– När man kommer och lämnar in böcker får man en bokbiljett för varje bok man lämnar in och vi har sagt max fem böcker. Kommer du och lämnar fem böcker så får du fem bokbiljetter och den 23:e kan du komma hit och "köpa" fem andra böcker.

Man får alltså på själva bokbytardagen "köpa" en bok för varje bokbiljett man har. Det är enligt Marie-Louise Wammar första gången de kör det här konceptet. Angående vilken typ av böcker de vill ha in säger hon:

– Alla böcker som är hela och rena.

När det gäller bokbytardagen 23 april så är det enligt vad Marie-Louise Wammar säger bra att komma i god tid för att få mer att välja mellan när man gör sina "köp":

– Det är väl alltid bra att vara "först till kvarn".

"Köpandet" kommer dock att pågå hela den dagen eller så länge som det finns böcker kvar säger hon.

Samma dag som i Motala arrangeras även en bokbytardag i Borensberg. Där startar dock insamlingen av böcker den 15 april.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Wickström

Ämnen du kan följa