Besök torpen på plats eller digitalt

Det ska bli ordning på torpen runt Tjällmo. Hembygdsföreningen inledde 2018 en satsning på att dokumentera dem och andra intressanta platser och göra informationen tillgänglig på internet.

4 februari 2019 09:00

Det började med att historieintresserade Ulrika Johansson markerade ut de skyltade torpgrunder hon kände till på en digital karta. För att komma vidare och få med fler platser kontaktade hon hembygdsföreningen som sitter inne med mycket kunskap. De tände på idén med den digitala kartan och en studiecirkel startades.

– Vi hade pratat om att göra en dokumentation. När Ulrika tog kontakt med oss fick vi tummen ur, säger Gunilla Ström.

Föreningen har satt ut torpskyltar från 70-talet, de flesta genom Caleb Nilssons och Rune Agerhalls försorg. Problemet är att det inte finns någon skriven dokumentation, förutom den på själva skyltarna. Man vet inte heller var alla torpskyltar står.

– Vi får gå på vad vi och andra vet, säger Ulrika som välkomnar tips.

Under 2018 har gruppen dokumenterat hela 127 skyltade platser. De flesta finns vid torp, men några också vid andra intressanta platser, som hyttor och en gammal avrättningsplats.

Arbetet med dokumentationen består av flera delar. Platsen besöks, koordinaterna noteras, lämningarna och omgivningen fotograferas. Man fyller på med information som forskats fram på Landsarkivet i Vadstena och även hittats på äldre papperskartor. I vissa fall har man funnit bilder på hur huset såg ut när det var bebott. Allt läggs in på den digitala kartan där intresserade kan ta del av text och bild genom att klicka på valfri grön symbol.

På kartan finns även röda och orange symboler, det är platser man inte är klara med än.

– Målet är att få så många som möjligt gröna, säger Gunilla Ström.

Studiecirkeln tycker att man hittat ett bra sätt att göra kunskapen om de intressanta platserna i och runt Tjällmo tillgänglig för alla.

– Oftast resulterar sådana här dokumentationer i en bok. Den kan kanske bli en sådan också så småningom. Men fördelarna med digitalt överväger, informationen blir tillgänglig för många fler. Det är väldigt inne med släktforskning nu och då kan den här sidan komma till användning, menar Ulrika.

Planer finns på att utveckla sidan på olika sätt..

– Vi har bland annat pratat om att ha QR-koder vid skyltarna så att man kan få fram information på mobilen. Vissa skyltar finns nära Östgötaleden, man skulle kunna testa där, säger Björn Bengtsson.

Så här når du den digitala kartan. Sök på Tjällmo hembygdsförening - gå till meny - klicka på torp och därefter ordet karta i blåmarkerad skrift.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Rörby