Anrik tysk gosskör besöker Vadstena

Den grundades 1212 och har haft Bach som ledare. 9 mars kommer gosskören Thomanerchor Leipzig till Vadstena klosterkyrka.

– Det är ju fantastiskt! Det är ju ett unikt tillfälle att få höra den kören som man kanske annars får åka ner till Tyskland för att höra, säger Beatrice Paping, organist i Vadstena och Dals församlingar.

Det är enligt henne första gången som kören besöker Vadstena och hon berättar att det från början var tänkt att de skulle gästa Linköpings domkyrka. På grund av att den var bokad med annat blev det dock inte så, utan det blev alltså istället Vadstena klosterkyrka som de sjunger i.

47 korister i åldrarna 8–18 från den tyska kören kommer hit. De sjunger under ledning av thomaskantorn professor Gotthold Schwarz och ackompanjeras av thomasorganisten professor Ullrich Böhme.

Johannes Sebastian Bach var körens ledare i 27 år och de uruppförde ofta hans verk. Bach står på programmet även i Vadstena klosterkyrka och det blir även verk av Heinrich Schütz, Max Reger och Kurt Hessenberg. Enligt Beatrice Paping är det musik från minst fyra århundraden.

– Det kommer att bli omväxlande, det blir som en liten presentation av musikhistorien.

Vilka förväntningar har då Paping?

– Att det blir en så månghövdad publik som möjligt. Och att den är heterogen, att det är unga, gamla och människor som kanske sällan annars åker till klosterkyrkan. 

Enligt vad hon säger hoppas hon lite extra på att få se barn och unga i publiken. Hon säger att gosskörerna i Linköping kommer dit som publik.

– De kommer och lyssnar eftersom det är deras kollegor kan man säga. Så det är väldigt kul!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa