Här är våra fem i topp att uppleva i Motala

Ibland vill man skapa en turistbroschyr om Motala. För att visa stadens egna medborgare. Jag ringde en livsstilsentreprenör om saken.

Marija Aurell njuter av naturen i Motala och hon ger sina fem i topp att uppleva i och kring staden.

Marija Aurell njuter av naturen i Motala och hon ger sina fem i topp att uppleva i och kring staden.

Foto: Privat

Motala2024-02-01 16:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det kan vara lite tungt att vara Motalabo ibland, kanske svårt att se något positivt om den miljö man lever i. Man blir lite hemmablind för det fina, och kanske mest drunknar i olika negativa besked som kommer.

Det är inte riktigt så på alla platser jag verkat på. Brukar säga att Visbybor och Vadstenabor är mycket bättre på att se det stora med sin hemstad.

Men Motala är minst lika fint och bra egentligen. All historia som finns, all närhet till natur, och all kultur och idrott. Det finns många skäl till att både stanna och flytta hit.

Jag tog kontakt med Marija Aurell om saken. Hon kallar sig livsstilsentreprenör och visar ofta upp positiva saker på nätet, under rubriken "Våga vara puls". Jag har intervjuat henne tidigare.

Nu har hon ett uppdrag för Motala - Östergötlands sjöstad, att kontinuerligt skapa ett äventyr för Motalaborna i sin egen stad. "Det ska vara lätt och inte kosta pengar, ge ett mervärde i tillvaron", säger Marija.

Jag bad Aurell att ge sina fem i topp om Motala, och här är svaret: 

1. Så mycket vatten. "Beroende på min dagskänsla har jag massor med olika alternativ och kan välja den plats som passar mig bäst för dagen."

2. Naturen är så nära. "Jag behöver inte ta bilen för att snabbt komma ut i naturen och om jag väljer att ta cykeln blir känslan av ett äventyr ännu starkare."

3. Olika natur. "Jag har precis all slags natur att välja på. Känns så lyxigt." 

4. Platserna. "Det finns många utmärkta naturreservat och historiska platser. Det gör det lättare att hitta guldkornen och ger mig många roliga samtal med barnen." 

5. Öarna. "Det ger mig en stark äventyrslängtan efter att ta mig dit med min kajak eller SUP för att upptäcka, gärna kombinerat med en natt i hängmattan."

Jag vill ju inte vara sämre och tar snabbt fram min uppleva-lista på saker som jag gjort nu och förr:

1. Picknick på Råssnäsudden. En miljö man vill stanna kvar på. 

2. Cykeltur längs stadens vatten. Får ihop tre-fyra mil innanför 50-skyltarna. 

3. Grustennis i Varamon. En svettig match och bad efteråt. 

4. Vandring på Håleberget. Man ser lika långt som på Omberg. 

5. Gå på idrott live, möt människor kring fotboll, speedway, bandy eller innebandy. Eller kring vad som helst på Motalas många fina idrottsplatser.

Vad vill du lyfta fram om Motala? Går gärna in i chatten här nedan och lägg in ditt eget tips eller lista på favoritsaker i och om Motala. Och har du dessutom en bild - skicka med den också. 

Jens Bollius möter regnbågen längs Motalas cykelvägar och ger sina fem i topp med staden.
Jens Bollius möter regnbågen längs Motalas cykelvägar och ger sina fem i topp med staden.
Karta: Råssnäsudden