Det är telefonsamtal, mejl och sms. Allt fler föräldrar hör av sig till sina barns lärare för att försöka påverka betygssättningen. De har synpunkter på hur själva undervisningen bedrivs, hur skolresan bör arrangeras, hur tillrättavisningar sker och hur klassrummet är möblerat.
Sju av tio lärare utsätts för press av föräldrar, enligt en färsk undersökning från Lärarnas riksförbund.
Allt fler i skolvärlden börjar tala om att föräldrarnas beteende faktiskt är skadligt för skolan, ett arbetsmiljöproblem som hindrar lärarna att sköta sitt jobb.
Min väninna har varit lärare, specialpedagog i mellan- och högstadiet, i 30 år och håller med. När hon berättar om färska händelser på jobbet häpnar jag.
En väldigt utåtagerande elev ger sig på såväl elever som lärare med sparkar och slag. Vid ett tillfälle slänger han en sax i full kraft mot min vän. Den stryker förbi hennes tinning. När lärarna går samman och beskriver det orimliga i arbetsmiljön kring eleven svarar rektorn med att de får väl börja använda skyddsutrusning, som benskydd och annat. Ska hon ha hjälm med visir när hon undervisar?
En förälder till en elev i sexan vill komma och möblera om i klassrummet. Dottern sitter för långt ifrån ett fönster och det är anledningen till att hon inte presterar som hon borde, enligt mamman. Enligt flickans olika lärare fungerar hon bra.
En pojke i sjuan kallar min väninna för ”hora”. Hon gör klart att hon inte accepterar det. Pojkens pappa ringer och hävdar att hon kränkt hans son och att även pappan är såväl upprörd som ledsen över hennes tillrättavisning.
Trots att min väninna med egna ögon, och vid upprepade tillfällen, ser hur två flickor i sexan mobbar en tredje flicka med fula ord, sparkar och slag vägrar föräldrarna till en av mobbarna att tro på henne. De ”känner inte igen” att deras dotter skulle kunna bete sig på det sättet och slår bestämt ifrån sig alltsammans.
Det fria skolvalet har gjort att skolan allt mer betraktas som en marknad. En missnöjd förälder kan ta barnet – och skolpengen – med sig därifrån så fort något inte passar. Hur många rektorer tar i det läget sin personals parti? På min väninnas skola finns en elev som tvingats byta skola fem gånger på fyra år. Hon vill det inte själv, men hennes mamma är ideligen missnöjd.
Det är bra med föräldrar som tar aktiv del i skolan, men när de börjar leka lärare och kommer med förtäckta hot är det dags att damma av den gamla skamvrån och mota in föräldrarna där.
Min väninna:
– Ni måste tro och förstå att jag kan det här, att jag har förmågan att se hur era barn kan växa och lära sig. Det är det som är mitt jobb! Det är det jag är utbildad för! Samarbeta med oss i stället för att snacka skit om skolan hemma vid middagsbordet. Det enda det leder till är att förtroendet vi har med ditt barn raseras. Om vi jobbar ihop, däremot, kan vi göra underverk tillsammans.
Om tio år saknas 65 000 lärare. 30 procent av lärarna hoppar av yrket inom fem år efter examen. Min väninna är frustrerad, men liksom många andra lärare är hon besjälad av sitt yrke och vägrar byta. Trots låga löner, ofta usel arbetsmiljö och ibland skvatt galna föräldrar.
– Att se unga människor växa, att se polletten trilla ner och ge dem aha-upplevelser. Att möta en vuxen före detta elev som säger ”Fan fröken, ingen har fått mig att plugga som du! Tack!” Det slår allt.