Visst finns det saker att vara stolt över

I morgon är det den 6 juni. Nationaldagen. Hur är det, är vi svenskar stolta över vårt land?

Idrotten sprider positiv eneri kring svenska flaggan, menar Mats Bengtsson.

Idrotten sprider positiv eneri kring svenska flaggan, menar Mats Bengtsson.

Foto: Mats Bengtsson

Krönika2020-06-05 09:16
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jo, utan tvekan kan känslorna för landet svalla i vissa sammanhang. Som när blågula idrottsutövare har framgångar och om det handlar om stora sådana så kan man rent av svämma över av stolthet och fälla en tår i glädjeruset. Som när Charlotte Kalla gjorde sin magiska slutsträcka i OS-stafetten 2014. Nuförtiden känner man ju nästan samma sak bara någon svensk skidåkare kan besegra någon av grannarna i väst, dom som firar sin nationaldag den 17 maj.


Jag tror att idrotten haft en positiv effekt också för den svenska flaggan. Under många år så pratades det om att högerextrema grupperingar hade tagit över flaggan och svärtat ner den. Nu täcks hela arenaläktare med flaggviftande svenska fans som målar sina ansikten gula och blå och tillsammans sjunger ”Du gamla du fria” och skapar en oerhört positiv energi.
 

Jag tror att även om vi på svenskt vis gärna gnäller på vårt land, så finns det saker som vi är stolta över. Vilka dessa saker är kan förstås variera från person till person. 
Naturen är nog en sak som de flesta lyfter fram med Sverige. Och där har vi ju mycket att komma med, i och med att vårt geografiskt avlånga land har så stor variation, från norr till söder.

Vanligt är också stolthet över svenskar som lyckas utomlands. Det kan handla om till exempel idrottare, artister eller företagare. Jag tror att många av oss ler lite gillande när vi sitter i en buss i ett främmande land och passerar ett Ikea-varuhus, eller när vi ser en amerikansk storfilm och man refererar till Nobelpriset eller kör runt i en Volvo. Och om en svensk artist toppar listorna i USA och England så tycker nog de flesta att det känns lite speciellt.

Vad som är svenskt förändras ständigt. Nuförtiden är kebabpizza nästan lika blågult som ärtsoppa eller raggmunk, halloween i november är lika självklart som kräftskivor i augusti.
Och egentligen är det ju inget nytt. Väldigt mycket av det som i många år varit svenskt är ju från början importerat till vårt land.

Nationaldagen 2020 blir annorlunda, eftersom det – till följd av det rådande coronaläget – inte är aktuellt att samla många människor på samma plats. Därför satsar både Motala och Vadstena kommun på digitala sändningar, som vi vid det här laget blivit vana vid. Det ska bli intressant att se om de lyckas förmedla den där högtidliga nationaldagsstämningen.
Ni kan kolla in deras hemsidor för tider och mer detaljer.

Ha en trevlig helg och nationaldag!