Vad är egentligen en julälg för något?

Dopparedan närmar sig. Och det snabbt. Cirka en månad kvar nu, men det finns risk att vissa redan börjar bli mätta på julen.

Foto: Maria Groth/Mostphotos

Krönika2019-11-23 14:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det går att förstå att vi svenskar längtar efter att tända adventsljusstakar och stjärnor så här under hösten, då vi periodvis knappt får uppleva dagsljus, men börjar vi inte spåra ur?

Jag minns en ­– alltmer avlägsen – tid då man förfärades över att vissa butiker började sälja julpynt redan i början av november. Själv lade jag ut en bild då man den 11 september började ställa iordning julavdelningen på ÖoB i Skänninge. Sommaren var knappt över, fanns ingen som helst känsla av ”Midvinternattens köld är hård”, om man säger så, löven på träden var fortfarande gröna. Strax intill såldes badleksakerna på rea.

Sedan dröjde inte många veckor förrän övriga handlare packat upp julprylarna och redan i oktober började tomtarna synas i tv-reklamen.

Jag gillar julen, men tycker att den höra hemma i december, eller att startskottet är första advent. Det känns helt okej med en julmarknad i november, som en liten försmak av det som väntar, eller en mugg med glögg när de första riktigt kalla kvällarna kommer i samma månad. Men nu får vi ju ”mer jul” än Adolphson och Falk skulle kunnat föreställa sig redan två månader innan vi bänkar oss för att kolla på Kalle Anka.

Det är en tvistefråga när det är dags att pynta hemmet. Jag tänker inte ge mig in i denna diskussion, men däremot har jag reagerat på hur begreppet julpynt vidgas för varje år. Det är lätt att börja skratta när man tittar i de reklamblad som skickas ut.

Vissa saker är lätta att förknippa med julen. Som tomtar, granar, renar och snögubbar. Det är svårare att förstå kopplingen när man ser pingviner med röd luva eller kattungar och nallebjörnar i tomtekläder. Och vad är en julälg? Den enda anknytningen är väl möjligtvis att det rimmar på julhelg?
Det vore egentligen mer logiskt med en kamel (eller kanske dromedar) som lysande figur i trädgården, med tanke på att de tre vise männen färdades på sådana när de begav sig mot Betlehem. 

Om en vecka är det första advent. Då är det dags att börja bygga lite julfeeling. Själv tycker jag att musiken är en av de viktigaste ingredienserna för att åstadkomma den rätta känslan. Där gillar jag både tradition och förnyelse, så inför varje jul försöker jag komponera den perfekta jullistan med den bästa blandningen av gamla och (några) nya låtar. Något som jag – faktiskt – brukar börja med redan före första advent. Dock inte i september.

Trevlig helg!