Storebror vet vad du läser – och hur

Den nyaste termen i förlagsvärlden är ”klick lit.” Man kommer att tänka på ”chick lit”, som ju är en term för litteratur som handlar om och är riktad mot unga kvinnor, särskilt i storstaden och i 20- och 30-årsåldern. Sådant som ”Bridget Jones dagbok”.

Foto:

Krönika2017-04-08 14:31
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men klick lit? Jag blir förstås skeptisk direkt. Tyvärr; man vill så gärna vara tillåtande hellre än bromskloss, progressiv hellre än bakåtsträvare.

Så vad innebär begreppet? Vi läser allt oftare digitalt, eller lyssnar på inlästa böcker. Och det är klart att förlagen registrerar våra läsvanor. ”Vi kommer absolut att använda oss av läsardata”, säger en ansvarig för den nya sektionen Bonnier bookery på det stora bokförlaget.

”Det finns mycket information att få när man kan mäta hur folk läser”, säger hon i ett inslag i SVT:s Kulturnyheterna. Våra läsarbeteenden övervakas alltså, inte med onda avsikter, om man inte räknar kommersiella skäl dit. Men böcker är ju sedan länge främst en vara på en marknad.

Numera är det tydligt i vilka passager läsare ger upp, berättar inslaget i tv. En ökad klickfrekvens visar vilka stycken i en text många bara ögnar eller hoppar över. Utifrån dessa data kan man skapa ny litteratur. Man kan alltså i ännu högre grad se till att texter har det innehåll som förlagen på goda grunder tror att läsarna vill ha, och till och med noggrant se till att de är skrivna så att de inte skapar motstånd i någon del. Att det inte krävs för mycket av egen fantasi, eget tänkande.

Ska man ge läsarna exakt det de bevisligen vill läsa, eller ska förlagen satsa på böcker, i papper eller på skärm och i ljudfiler, som man antar att läsarna kan få ut något av, byggt på vad en författare har drivits att berätta, utifrån en egen vision? En återkommande fråga i alla tider, egentligen. Men som nu tycks ställd ännu mer på sin spets.

Bokhandeln kommer alltså att i högre grad domineras av texter som vi har tid och förmåga att läsa utan att behöva anstränga våra hjärnor med nya idéer, oväntade tankar och nya upplevelser; kort sagt intressant motstånd som kan utveckla oss.

”Litteratur är att gå in i en annans värld, utforska den, underordna sig den och bli överraskad”, säger Johan Svedjedal, författare och professor i litteraturvetenskap, Övralidspristagare 2010. Han tror därför att denna anpassade klick lit-litteratur kommer att få en motståndsrörelse att aktiveras bland författare.

Det gamla vanliga: att få i gåva det man inte visste att man ville ha. Man väcks, växer och livet blir kanske roligare än det var innan.

Det finns alla typer av läsande och läsare men vill någon egentligen helst bli struken medhårs?

Kulturtips i helgen: Teater i Motala: ”Stormen” i Motala Convention Center på söndag. I Vadstena: ”Hemlängtan” musikteater på Petrus Magni scen på söndag. På Kulturakademien i Motala i kväll: Blueskväll med flera band.

Läs mer om