MVT:s nya chefredaktör – "Jag vill göra skillnad"

Jag vill göra skillnad, jobba med det som berör människor. Därför blev jag journalist. I dagens föränderliga värld, där demokratin inte ska ses som självklar är jag glad att få bidra i min nya roll som chefredaktör.

Lina Handberg, Motala Vadstena Tidnings nya chefredaktör.

Lina Handberg, Motala Vadstena Tidnings nya chefredaktör.

Foto: Sofia Axelsson

Krönika2022-09-15 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När jag började min journalistutbildning ville alla mina klasskamrater jobba på Aftonbladet eller DN. Själv ville jag till en lokaltidning. Det är där som man är nära människorna som man skriver om. Det är där man får skildra människors vardag, det som berör och betyder något. I dag, 20 år senare, känner jag fortfarande samma sak. Därför har jag stannat inom journalistiken och därför är jag oerhört glad att i dag få kliva på uppdraget som chefredaktör och ansvarig utgivare för Motala & Vadstena Tidning.

Att den lokaltidning som jag hamnade på finns just här har alltid känts som en ynnest. Jag älskar mina småländska granskogar och känner stolthet över att tala min r-lösa dialekt, men de östgötska slätterna och Vätterns klara vatten är verkligen mitt hem. Nu trivs vi så bra att vi till och med fått fler släktingar att emigrera.

Ända sedan jag 2007 kom till MVT har jag varit kommunreporter. Jag har läst protokoll, begärt ut handlingar, sökt statistik, suttit på presskonferenser och intervjuat politiker och tjänstemän. Jag har träffat människor som berörs av kommunens beslut, som ifrågasätter, som upprörs eller gläds åt det som makthavarna sagt. Nu går jag in i en annan roll där jag får driva journalistikens uppdrag via andra.

Journalistiken har många roller att fylla. Vi ska granska makten, avslöja oegentligheter och felaktigheter, ifrågasätta och utkräva ansvar. Där har journalistiken och media ett särskilt viktigt samhällsansvar. Men vi ska också snabbt rapportera och vara på plats när det händer olyckor, skildra händelser, sport och evenemang, ge tips och sprida samhällsnyttig information. Vi ska berätta människoöden, historier som kan skapa igenkänning, roa och väcka känslor. Det är ett stort uppdrag.

I min roll på MVT ska jag arbeta för att vi uppfyller det uppdraget. Att vi gör journalistik som engagerar, som berör, som är modig och som är nyttig för läsare och tittare. Vi får ofta reaktioner på det vi gör. Läsare som är nöjda och de som inte är det. Ibland kan de höra av sig om samma text, för alla tycker inte lika. Men det är bra att läsare reagerar. Det är så vi får en möjlighet att bli bättre. För vi ska ständigt arbeta för att bli ännu vassare, ännu mer engagerande och ännu viktigare för dig.