Medvind vid Vätterns strand

Befolkningen ökar, småföretagandet blomstrar och arbetslösheten sjunker. Det går bra nu för Motala och Vadstena.

För tre år sedan, 9 oktober 2013, invigdes Motalabron av kung Carl Gustaf och sedan dess har bron, tillsammans med pendeln, blivit en symbol för lyftet i staden.

För tre år sedan, 9 oktober 2013, invigdes Motalabron av kung Carl Gustaf och sedan dess har bron, tillsammans med pendeln, blivit en symbol för lyftet i staden.

Foto: Åke Karlsson

Krönika2016-10-14 07:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla jag mött här de senaste dagarna vittnar om medvinden vid Vätterns strand.

Så har det ju inte alltid varit. Under mina 26 år som journalist i Östergötland har Motala förvandlats från industristad till småföretagarstad med de svackor en sådan omställning för med sig.

Sen kom pendeln, strax därefter bron, och idag är det uppåt värre i stan. Så också när jag i veckan mötte Tillväxt Motalas vd Joakim Ljungqvist och styrelseordförande Lars Samuelsson, två herrar med mungiporna uppåt mest hela tiden. Antalet företag i kommunen närmar sig 4 000 och av dem är närmare 300 med i bolaget Tillväxt Motala.

En spännande tid att kliva in på MVT i, som jag gjort den här veckan.

22 000 människor läser vår tidning varje dag och varje vecka har MVT.se ungefär 48 000 unika besökare.

Det här är siffror vi är stolta över. Att så många, av de cirka 50 000 som bor i Motalas och Vadstenas kommuner, följer vårt arbete är ett tecken på att det vi gör är intressant och relevant.

Som ni säkert märkt är MVT och Corren inte längre konkurrenter. Vi ingår båda i samma organisation i Östgöta Media, där MVT har en lokal profil i Motala och Vadstena och Corren mer regional över en större del av Östergötland. Detta är huvudskälet till att jag nu blir chefredaktör för båda titlarna. Nyhetsarbetet på MVT kommer precis som tidigare att ledas av nyhetschefen Mats Bengtsson.

Målet för oss är att MVT ska fortsätta vara nummer ett i Motala och Vadstena, tidningen med flest lokala reportage och den självklara platsen för lokal debatt.

Hur ska vi få liv igen i Motala city?

Hur skapas nya bostäder i Motala och Vadstena?

Ska Platen sälja fler av sina lägenheter?

Frågor som debatterats flitigt i MVT senaste tiden och som visat vilket engagemang som finns hos er läsare.

Fortsätt så!

Till sist: Hör av er till mig med era tankar och önskemål om MVT. Vad är bra? Vad är dåligt? Vad ska vi skriva om? Vilka tycker du att jag ska intervjua? Tipsa på christer.kustvik@mvt.se eller tipsa@mvt.se eller till adressen Christer Kustvik, MVT, Platensgatan 3, 591 35 Motala.

Veckans...

...pajaser: Människorna som klär ut sig till clowner och skrämmer och hotar folk. Det finns folk till allt, som min gamle far brukar säga, och det är tydligt att människan aldrig slutar utveckla dumheter.

...tema: Tidningsveckan, som hyllar det fria ordet i Sverige och tryckfrihetsförordningens 250 år, där många skolor runt om i landet arbetat extra med dagstidningar. Intresset för nyheter är stort oavsett ålder och det är viktigt att vi varje dag, inte bara en vecka om året, värnar det fria ordet. Utvecklingen runt om i världen, där regim efter regim tar över redaktion efter redaktion, visar att det inte kan tas för givet.

...möte: Var definitivt det med Maggan Hagman på Tillväxt Motala då vi planerade Motalagalan. Vilken fest det blir 12 november! Räkna med publikrekord.

...omröstning: ”Årets Motalaförebild 2016” som pågår på MVT.se. Gå in och rösta du också på någon av kandidaterna Börje Allard, Ann-Sofie Fredriksson och Josephine Karlsson. Börje för hans arbete med bowlingen i Motala, Ann-Sofie för hennes arbete som lärare och Josephine för den insats hon gjorde för det par som hittade tusentals tomburkar på sin tomt. 12 november delar vi ut priset till en av dem på Motalagalan.

…lättnad: Den i Motala AIF när kontraktet i division 2-fotbollen säkrades i lördags. En degradering hade varit en mardröm för hela föreningen. Nu avslutas säsongen i stället med ett avspänt derby mot Linköping City.

Läs mer om