Kristian tyrann är inte alls Kristian den gode

”Kristian tyrann kallas ju Kristian den gode i Danmark”, sades under en släktträff jag var på nyligen.

Foto: Anders Törnström

Krönika2015-05-04 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Påståendet stämmer inte. Men likväl har det etsat sig fast hos väldigt många. Jag fick snabbt invända att det där faktiskt är en myt.

Det vimlar av liknande påståenden i vår vardag. De har tagits för historiskt sanna, fastän de i själva verket inte är det. Detta brukar kallas för en faktoid, alltså något som liknar fakta, men inte är det.

Låt mig lista några exempel.

”Jag ogillar vad du säger, men jag är beredd att gå i döden för din rättighet att säga det”. Citatet brukar tillskrivas Voltaire, men skrevs av Evelyn Beatrice Hall 128 år efter hans död när hon skrev om Voltaire. Han själv har aldrig uttryckt sig så.

”Man tager vad man haver”. Detta har Cajsa Warg aldrig skrivit. Däremot har hon skrivit ”Man tager om man så hava kan”.

Jonas Alströmer var inte först med potatisen i Sverige. Det var Olof Rudbeck som hade potatis i sin botaniska trädgård i Uppsala i mitten på 1600-talet.

Jag kan nog skriva tio krönikor till om olika myter och faktoider, men det får räcka för nu. Detta är kanske lite harmlösa exempel, men det visar på att någonting lätt kan tas för en sanning av alla, fast det är helt fel. Det kan säkerligen lika lätt spridas myter om stora tunga allvarliga samhällsfrågor i vår vardag som har betydelse just idag. Det är extra viktigt att tänka på det i dagens samhälle när en delning på Facebook av en artikel kan leda till ytterligare en delning och så vidare. Men tänk om det var ett grovt fel i artikeln? Vips så har kanske en ”sanning” spridit sig till väldigt många människor. Koll på vad som stämmer har aldrig varit viktigare.

Läs mer om