Hygge och hopp om kulturresa

Helg och tid för avkoppling. Behöver man en manual för det? Boken om den danska företeelsen ”hygge” tyder på det.

Foto:

Krönika2017-02-04 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hej! Jag hoppas ni fått en fin start på helgen. Kanske en långfrukost, morgonpromenad eller bara välbehövlig tid med nära och kära.

Då har ni lite ”hygge”!

Jag vet inte hur förtrogna ni är med begreppet från Danmark som exploderat över världen senaste året. Själv ramlade jag över trenden häromveckan i en nyhetssändning. Det var en intervju med författaren till ”The little book of hygge” av Meik Wiking, som översatts till 26 språk och getts ut i miljonupplaga.

Allra störst är hajpen i Storbritannien. Här blev hygge utsett till årets nyord 2016 och bokhandlarna har särskilda bord med hygge-böcker.

Men vad är egentligen hygge? På svenska kan man nog närmast översätta det till att mysa, men med lite mer kulturell mening.

För danskarna är det djupt rotat att ha en avspänd, lycklig image och på officiella turistforum handlar hygge om ”varm atmosfär där man kan njuta av det goda livet tillsammans med människor i sin närhet”.

Men hur kan en sådan till synes banal företeelse sälja miljontals med böcker världen över? Tja, det är väl inte så lustigt egentligen. Stress och uppkopplad karriärångest präglar mångas vardag samtidigt som vi lever i en tid med stor politisk oro. Vi har en värld där en av de mäktigaste heter Donald Trump, en man som verkar vilja trampa på humanism och medmänsklighet så ofta han kan. Då kan jakt på lite lycka vara lättsålt.

Jag kommer inte att köpa någon hygge-bok. Har inget behov. Men jag satt och grubblade över hela grejen under en ensambio (att gå på bio ensam är underskattat!). Det var eftermiddag, salongen fullsatt, förväntan och glädje i luften.

Runtomkring mig satt människor och njöt. De hade hygge.

Jag stängde av mobilen, sjönk ner i fåtöljen och log för mig själv.

Snart har jag suttit på den här stolen i en vecka. Det har gått rasande fort. Tack till alla som hört av sig med ris, ros och frågor. Fortsätt så. Största tack också till min företrädare Åsa Christoffersson, en stor journalist och inspiratör.

Att vara kultur- och nöjeschef för fyra tidningar är en stor administrativ apparat. Men jag tänker slänga bort allt som har med planering, pengar och papper att göra ibland. För jag har ett stort, stort sug efter att skriva och träffa människor. Och där vill jag ta er läsare till hjälp. Jag vill ha tips på människor, evenemang, debatter eller idéer som är så spännande att skriva om att jag inte kan låta bli.

Jag vill åka ut på en liten ”kulturresa” i Östergötland med andra ord. Min postlåda väntar: marcus.nyenger@ostgotamedia.se

Marcus Nyenger är ny kulturchef i Östgöta Media.

Läs mer om