Eleven: Datorn är bra – men då som hjälpmedel

Skolverket planerar för digitala nationella prov. I klassrummen sköts allt mer på dator. Men hur fungerar det egentligen? Så här tänker MVT:s praktikant Signe Munther.

Datorer är smidiga i vissa situationer men åsikterna om hur mycket man lär sig med deras hjälp är splittrade.

Datorer är smidiga i vissa situationer men åsikterna om hur mycket man lär sig med deras hjälp är splittrade.

Foto: Kurt Engström

Krönika2023-06-03 05:59
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idag används skärmar och digitala hjälpmedel till allt möjligt. Men vi hör också mycket om hur dåligt mycket skärmtid kan vara för oss samtidigt som digitaliseringen ökar. 

Jag är en elev i årskurs 8 här i Motala kommun. 

Datorerna gör det lätta att skriva och lämna in uppgifter. Det är mycket lätt att redigera eller ändra texter man skrivit. De låter oss också hänga med i utvecklingen, både den digitala och den övriga världen. Att ha alla uppgifterna samlade i datorn är också en fördel. 

Men varje gång ett prov ska göras digitalt är det alltid någon som har glömt datorn och någon som inte kommer in på sidan. Det tar lång tid att komma igång samtidigt som läraren säger att vi måste skynda för att hinna med allt som ska göras.

Frågan om det är bättre med digitala böcker och hemsidor för inlärning eller med en lärobok är splittrad hos elever. Det finns forskning som visar att man lär sig bättre genom att skriva ner på papper eller läsa från en bok jämfört med att använda dator. Många håller med om digitala verktyg är bra för inlämningsuppgifter och långa prov. Men att utföra hela arbetsområden och läsa fakta på dator är svårare. Datorn är ett bra verktyg så länge vi använder den som ett hjälpmedel och inte "allt vi har". 

Det är bara eleverna som vet vad som fungerar bäst för just de själva, och möjligheten finns att skriva på dator för de som vill. Men att sluta köpa in läroböcker till de som behöver, riskerar att resultera i en hårdare skolgång för andra.