Det är viktigt att det är på riktigt

Det är många som vill ha det otäcka. Och det helst vara på riktigt.

True crime.

True crime.

Foto: Mats Bengtsson

Krönika2020-02-15 09:55
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad är det som gör att så många människor är intresserade av brott och kriminalitet? Då menar jag inte att av att själva begå brott, utan att grotta ner sig i ämnet. Under många år handlade det framför allt om tv-deckare och kriminalromaner, något som knappast minskat i popularitet. Det finns oräkneliga tv-serier på temat och frågan är om vi inte fått fler deckarförfattare än tv-kockar i vårt land.

Dock verkar många inte nöja sig med det fiktiva. True crime-genren, som den kallas, växer konstant. Där rör det sig inte bara om tv-program, brott av det grova slaget är också ett oerhört vanligt tema för poddar och radiodokumentärer. Jag kan själv bli lite förvånad när mina barn – eller ungdomar som dom hunnit bli – har bättre koll på kända seriemördare än artister och band som jag tycker att man bör känna till. Ray Davies istället för Ted Bundy, så att säga.

Det är med andra ord viktigt att det är på riktigt, vilket kan tyckas lite märkligt. Om du ser en otäck thriller så kan du ju vifta bort den där obehagskänslan, ”Det är ju bara en film”, men i många av dessa oräkneliga dokumentärer och poddar får man följa mordutredningar ner på detaljnivå. Det är ofta ofattbara grymheter och ju hemskare desto större verkar intresset vara från lyssnare och tittare.
Vi som jobbar med nyheter ser också tydligt att kriminaljournalistiken lockar till läsning. Där händer lyckligtvis sällan saker som skulle platsa i en av de där nämnda poddarna, men samtidigt, ett inbrott eller en stulen bil kan vara en oerhört jobbig händelse för de drabbade. Och det är  inte så konstigt att människor vill läsa om saker som sker i deras närhet.

Vad är det då som lockar med true crime?
Det är väl egentligen inget nytt, människor har alltid varit fascinerade av brott och skrämmande berättelser. Och för länge sedan fick ju människor faktiskt se mördare och brottslingar bli straffade offentligt, ibland till döden. När besökare närmade sig Vadstena kunde de se huvuden pålar, som en liten varning, att så här går det för förbrytare i den här staden.

Nu bidrar väl alla tv-program och poddar till att avskräcka från brott, men det finns de som menar att det kan vara ett sätt att förbereda sig, att vara redo om något hemskt skulle drabba en själv.
Om det inte är tvärtom, har du brottsliga tendenser så kan du ju lära dig av Leif GW och många andra hur man inte ska göra för att åka fast.

Trevlig helg!