I kommunens landsbygdsprogram, som antogs i november 2015, anges i vision och målbild ” ... Motalas landsbygd ska dessutom utmärkas av attraktivitet, goda livsvillkor, väl fungerande offentlig service och engagerade människor som samverkar för att skapa en hållbar tillväxt och utveckling. Detta berörs också i den kommunala visionen som beskrivs nedan. Här framgår att livskvalitet och attraktivitet är en del av det som utmärker landsbygden.”
Landsbygdsutvecklingen påverkas starkt av att yngre människor – läs barnfamiljer – bor på landet. Om dessa invånare inte bor kvar på landsbygden utarmas utvecklingen, offentlig service försvinner och näringsverksamheten riskerar minska.
Det finns olika förutsättningar för Motalas landsbygd. I södra kommundelen är avståndet sällan mer än 15–20 minuters restid till någon låg- eller mellanstadieskola eller tätort. Känsligheten för skolornas placering är mindre. I norra kommundelen blir restiden för skolbarn från till exempel området runt Kärnskogen till Godegård cirka 70 minuter, sen ska barnen vidare till en skola närmare staden, ytterligare 20–30 minuter.
En nedläggning av skolan i Godegård medför troligen att antalet barnfamiljer blir lägre på sikt, och den utvecklingen, som nämns i landsbygdsprogrammet, avstannar.
Om det finns en politisk vilja i Motala finns det inga problem med en skola i Godegård. En skola i Godegård utgör en viktig grund för landsbygdsutvecklingen i detta område. Ta ansvar för landsbygdsutveckling!