På vägen passerar du Gamla Motala verkstad, en gång ett eget fungerande samhälle. Här fanns allt från disponentvilla till änkerad. Här fanns arbetarbostäder, förmansbostäder, kamrersbostad, föreningshus, värdshus, badhus, skola, läkare, ursprunget till kooperationsrörelsen ”Arbetarnas Ring” och en Folkets hus-byggnad – vacker nog att i våra dagar komma ut på frimärke.
Det är ju denna helhet som är så unik. Många andra städer har sina ”kulturreservat” – Gamla Linköping, Wadköping – med diverse gamla byggnader som flyttats till platsen, men här i Motala finns allt på plats och man behöver bara utveckla det.
Glädjande nog har ansvariga till slut insett verkstadsområdets kulturella värde och ska satsa på det som Motalas kulturstadsdel. Kommunstyrelsen har beslutat om en projektplan för utvecklingen av kulturstadsdelen i Gamla Motala verkstad. Projektet startades i maj 2012 och pågår till och med december 2014.
Området har nu börjat att leva upp. Lokverkstan har fått en ansiktslyftning och används allt flitigare. Dockanområdet används till marknader. Dockbyggnaden är nu kafé och vandrarhem. Konsum Ringen nyttjas för konst och kultur.
Om Gamla Folkets hus står det skrivet i guiden: ”När arbetarrörelsen var i sin linda träffades man oftast hemma hos varandra. Större sammankomster hölls utomhus. Allteftersom rörelsen växte ökade kraven på möteslokaler. Arbetarna gick nu samman och startade en Folkets Husfond. Genom att ordna basarer, sälja andelar med mera samlades nödvändiga pengar in.1907 kunde Folkets hus invigas …”
Nu ska huset läggas ut för försäljning. Jag förstår inte hur ansvariga tänker.