När man talar om att dagens pensionssystem har långsiktig hållbarhet så bör man belysa hela pensionssystemet och hur det har utvecklas. Och att vi pensionärer inte fått några skattehöjningar sedan 2006. Jag ska förtydliga hur det egentligen har utvecklats.
Dagens pensionssystem tillkom för att förbättra den ekonomiska stabiliteten i systemet både för staten och för pensionärerna. En bärande princip var att när det går bra för Sverige ska det gå bra både för löntagarna och för pensionärerna och när det går dåligt ska vi bära bördorna gemensamt. Det var en princip som vi ställde oss bakom.
Tyvärr har det inte blivit så. I och med införandet av jobbskatteavdragen har klyftorna ökat mellan pensionärer och löntagare. Sedan år 2006, då den nuvarande regeringen införde olika skatt för löntagare och pensionärer, har lönerna ökat med 26 procent för en löntagare med 14 000 kronor i månadsinkomst, medan pensionärerna med samma inkomst har fått nöja sig med 7,5 procents inkomstökning.
Det har också betydelse när man fick ut sin första pension. Till följd av den så kallade bromsen har pensionerna sänkts två gånger, år 2010 och 2011. Så kommer att ske igen, år 2014.
Varje hundralapp man fick ut i pension 2009 är värd 97 kronor och likaså 2011. Så kommer att ske igen år 2014 och då har ändå inte hänsyn tagits till inflationen. De siffror som du och Staxäng nämner gäller en person som varit pensionär oavbrutet sedan 2001.
Allt annat än lika skatt för lika inkomst är orättfärdigt.
OECD har varnat för att pensionerna i Sverige är på väg ner till alltför låga nivåer för att kunna ge pensionären ekonomisk trygghet.
Redan i dag har en tredjedel av landets pensionärer en så låg inkomst att de ligger under EU:s fattigdomsgräns. Detta enligt Pensionsmyndigheten.
Skillnaden i disponibel inkomst mellan en pensionär och en löntagare som i dag har 14 000 i månadslön kommer dessutom att öka från i dag cirka 300 kronor till 850 kronor per månad nästa år.
Till följd av bromsen minskar pensionen med 2,7 procent eller i snitt 300 kronor i månaden före skatt och 200 kronor efter skatt enligt Pensionsmyndigheten. Lönerna stiger med cirka 2,3 procent och det femte jobbskatteavdraget ökar skillnaderna ytterligare.
Pensionen är inget bidrag utan betraktas som en inarbetad lön.
Du säger att vi fått skattesänkningar på pensionen, men det är en struntsumma jämfört med löntagare som fått jobbskatteavdrag fyra gånger och det femte är på gång.
Klyftorna i vårt samhälle blir bara större och större.
PRO och de övriga rikstäckande pensionärsorganisationerna kräver därför väsentliga justeringar av det nuvarande pensionssystemet för att komma tillrätta med de problem som vi påvisat.
Sedan säger du att Socialdemokraterna aldrig sänkte skatten på pensionen, och det kan vara riktigt men de genomförde inte jobbskatteavdrag. Tidigare har vi betalat lika mycket skatt på pension som på lönearbete.
Vad vi pensionärer kräver är inte lägre skatt utan lika mycket skatt för pension som för lönearbete.
Vi pensionärer är många och vi kommer att göra våra röster hörda i den kommande valrörelsen. Upplysningsvis utgör vi 20 procent av befolkningen och 25 procent av väljarkåren.
pensionär och medlem i PRO