Solbacken - ingen solskenshistoria

Motala2013-04-10 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Medan politikerna träter om ekonomi, kvalitetsarbete och beslutsunderlag gällande Solbacken kan man, om man synar, konstatera att det blev långt från den solskenshistoria som vissa gör gällande. Från verksamhetens start fram till idag finns mycket som kan ifrågasättas.

Hur kan man bygga ett demensboende som inte är anpassad för ändamålet? Låta en arkitektbyrå skapa en miljö som inte möjliggör samarbete och överblick avdelningar emellan. Som kan vara farlig för de boende med ex vis många glaspartier som en dement inte förstår att stanna för. Ej användarvänliga skjutdörrar, belysning med rörelsesensorer, som dementa inte kan hantera. Avdelningar som ligger helt separat vilket betyder att nattetid står flera avdelningar obemannade i långa perioder. Det fanns/finns personer med specialistkompetens att rådfråga. Att upphandla driften av ett boende är inget ovanligt numera om man har tillräcklig kompetens att väga in andra faktorer än ekonomi såsom kvalitet, bemanning, specialistkompetens hos ansvarig personal m m.

Privata företag är mycket professionella på områden gällande rutiner, dokumentation, genomförande. De är ständigt påpassade och synade och genom att kunna uppvisa goda resultat finns det en framtid för dem. Kommunen har saker att lära. Men att undersökningar, uppföljningar visar att de boende får den utlovade personcentrerade omsorgen är tyvärr ingen självklarhet, det beror på vem som tillfrågats och undersökningarnas kvalitet. Man vet att bemanningsgraden oftast är lägre på privat drivna boenden, vilket egentligen är självklart, utföraren måste tjäna pengar och personal är dyrt. Men hur man än tar fram rutiner och arbetssätt, vänder och vrider på personalen så går det inte att få den utlovade kvalitativa omsorgen man önskar, där varje brukare får anpassad omvårdnad och aktivitet, om man inte betalar för det.

Solbacken har låg bemanning för denna typ av demensboende som även inrymmer en BPSD avdelning. Det är högre bemanning på flera av kommunens egna boenden. Personalens löner, särskilt för vikarier, är betydligt lägre än i kommunen. Andra arbetsuppgifter än omsorgsarbete verkar vara flera. Höga sjukskrivningstal och personal som mår dåligt anses vanligt. För att verkligen ta reda på personalens arbetsmiljö krävs professionella undersökningar för ett trovärdigt resultat. De flesta av omsorgspersonalen välkomnar kommunens övertagande och hoppas kunna få förutsättningar att ge riktigt god omsorg.

Jag får känslan av att vissa politiker inte har en aning om hur verkligheten ser ut. Det är svårt att få en rättvisande bild om man bara kommunicerar på chefsnivå.

Jag tackar och bugar för undersköterskorna på Solbacken för att det ändå är en bra omsorg för våra äldre dementa. Ni gör ett fantastiskt jobb fast ni inte har fått bra förutsättningar av vare sig kommunen eller privat utförare.

Läs mer om