Ingen lyssnade på varningarna

IT-skandal. Regeringen hoppades att affären skulle tigas ihjäl, skriver Håkan Frisk.

IT-skandal. Regeringen hoppades att affären skulle tigas ihjäl, skriver Håkan Frisk.

Foto: Erik Simander/TT

Motala2017-09-15 05:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Insändare

Svar på "Alliansen dribblar bort korten", 4/9.

Nils Granström har uppenbarligen inte förstått vad IT-skandalen handlar om. Han skriver att Alliansen initierade outsourcingen. Helt korrekt, men det är ju inte det, det handlar om!

Vid det tillfället i början av 2014 var det lugnt och ingen opponerade sig hörbart. IBM tar över IT-driften 18 december 2015. Men innan det, hände, eller snarare hände inte, mycket som borde hänt.

Vad IT-skandalen handlar om är att Säpo vid ett otal tillfällen informerade olika personer i regering och kanslier om faran med outsourcing av Transportstyrelsens IT-verksamhet till IBM, men att dessa inte agerat.

Regeringen har uppenbarligen hoppas att det hela skull kunna tigas ihjäl.

När generaldirektör Maria Ågren på Transportstyrelsen sparkas i januari 2017 uppges det bero på olika uppfattning i vissa frågor. Först på försommaren framgår att hon för att påskynda upphandlingen, då hon hetsats av nuvarande regeringen att det var bråttom, gjorde avsteg från lagar, som ska skydda känsliga uppgifter.

Det visar sig att flera statsråd och statssekreterare var för sig känt till det hela, men inte reagerat eller informerat kollegor och framför allt inte statsminister Stefan Löfven. Flera av dem, då de som de sade, inte förstått allvaret i informationen.

När fakta kom i dagen hände många saker snabbt: Transportstyrelsens ordförande avgår. Inrikesminister Anders Ygeman avgår. Infrastrukturminister Anna Johansson avgår. Stefan Lövens statssekreterare avgår.

Man ska inte sia, men nästa, som inte förstått, är nuvarande EU-och handelsminister Ann Linde. Tidigare statssekreterare hos Anders Ygeman. Hon var högst ansvarig för krishantering inom regeringskansliet. Minst två gånger 2015 larmade Säpo om att Transportstyrelsen var på väg att riskera hemlig information i sin IT-upphandling. Trots att det var hennes uppgift att vid behov sammankalla GSS (gruppen för strategisk samordning) finns inte ett enda möte om Transportstyrelsen dokumenterad mellan 2014 och 2017, däremot ett 50-tal andra ärenden angående allt från skogsbränder till terrorbrott.

Vad gäller regeringens beteende i den här frågan kan konstateras att: Antingen har Löfven fått information men nekar därtill eftersom han inte agerat eller också råder fullkomligt kaos vad gäller informationsflöde och krismedvetande inom regeringen och dess kanslier!