Hyllorna svämmar över av israeliska produkter men utan det dokument, tydligt anslaget, som försäkrar kunderna att de inte riskerar häleri när de köper produkterna.
Det kanske är bäst att förklara den rättsliga anledningen till min hårda anklagelse.
Exakt så här är det: De produkter som är odlade och framställda av varor från Israel inom de gränser som gällde före 1967 års krigsutbrott är fullständigt lagliga. Mot dessa varor finns inget att invända.
Varor från bosättningarna utanför dessa gränser är stöldgods. Dessa varor har framställts på stulen mark och av stulna råvaror. Fjärde Genèvekonventionen är glasklar på dessa punkter. Bosättningarna är illegala. Med hänvisning till samma konvention är det förbjudet för en ockupant att utnyttja det ockuperade områdets naturresurser.
Förenta Nationerna har adopterat konventionen som sin och gett den status som sedvanerätt, universellt gällande.
EU har förbjudit inblandning av råvaror från bosättningarna då lagliga varor automatiskt blir olagliga vid inblandning.
Vad ska då handlarna göra för att ägna sig åt schysst handel? Ta kontakt med importör eller grossist och kräv en rättsligt bindande försäkran att varorna inte är eller kontaminerade med stöldgods från bosättningarna. Sätt sedan detta dokument förstorat och tydligt placerat vid de hyllor som hyser israeliska varor.
När vi bojkottade sydafrikanska varor var det i protest mot ett vedervärdigt rasistiskt samhällssystem. Det rättsliga motivet var att varorna var framställda av fångar, vilket stred mot WTO. I rättsliga termer är fallet med bosättarvaror klarare då de måste definieras som just stöldgods.
Det är samtidigt omöjligt för någon att hävda ”god tro” eftersom informationen har sådan spridning. Jag förväntar mig att vid nästa besök på Ica Maxi ska israeliska varor vara försedda med garantibevis, eller obefintliga.