”Horor är en trend”

Ulf Holmertz, Gunnar Johansson, Barbro Beck Friis, MVT den 20, 24 respektive 26 juni.

Efter niornas avslutning på Hällaskolan har blivit debatten blivit het.

Efter niornas avslutning på Hällaskolan har blivit debatten blivit het.

Foto: Jeppe Gustafsson/Corren

Motala2013-06-27 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Till en början vill jag visa min sympati med Ulf Holmertz, Gunnar Johansson och Barbro Beck Friis, som på denna debattsida visat sin avsky för sexism och kvinnoförnedring samt uppmärksammat elevers språkbruk. Jag sällar mig gärna till de klarsynta ståndpunkter och åsikter angående skolavslutningen i Borensberg. Jag gjorde samma reflektion då jag gick runt bland ekipagen från Platengymnasiet på hamnparkeringen i Motala. Alltså vagnar som elever som slutat gymnasiet åkte runt på. Jag konstaterade att sexism och kvinnoförakt grasserade även här, inklusive hyllandet av alkohol och kiss och bajs, samt kränkning av funktionshindrade.

Bland annat gick följande text att läsa på ekipagens lakan: ”Horor är en trend, supa och knulla, snoppar och snippor, we fuck, snälla sug av mig för 100 kronor!”

Märkligt att detta är det som elever vill visa upp för lärare, föräldrar, syskon, mormor och morfar samt allmänheten efter tre års slit med utbildning och förberedelser för vuxenlivet. Det var en bedrövlig, sorglig, skamfull och pinsam föreställning, minst sagt.

Nu tror inte jag att alla elever helhjärtat ställer upp på detta men dock tillräckligt många eller så är det starka pådrivare eftersom sexism- och alkoholkultuern är så påtaglig.

Min fråga är om detta är acceptabelt i vårt samhälle som eftersträvar demokrati, antisexism frihet från mobbning/kränkande behandling, jämställdhet mellan könen, samt jämlikhet?

Jag känner starkt, speciellt för de unga tjejer i Borensberg och Motala som tvingats delta och kallas för hora och uppmanas till sexuella handlingar på sin avslutningsdag.

I förlängningen kan denna kultur starkt befästas och normaliseras. Sexism och kvinnoförnedring har ett pris.

Förlorare är tjejer och kvinnor. Könsroller cementeras och jämställdhet mellan killar och tjejer och män och kvinnor framstår som något oönskat.

Så vad gör vi för att speciellt unga tjejer ska känna sig trygga och säkra i samhället och inte kallas för hora eller förnedras och mobbas på grund av kön?

Anser att skolan, både gymnasiet och grundskolan, har en grannlaga uppgift inför avslutningsdagen 2014. Om det arbete som redan förekommer i undervisningen med trygghetsteam, antimobbning och likabehandlingsplaner visar på ett så här uselt resultat måste skolan ställa sig frågan, hur och vad ska vi göra för att uppnå godtagbart resultat?

Argumentet att skolan inte har ansvar för företeelsen då den inte är arrangör, kommer sannolikt inte att accepteras.

Läs mer om