Dock, min kritik går djupare än som framkommit i alla mina insändare i ämnet.
Vi kan förvisso diskutera detaljer hit och dit men själva huvudfrågan kommer att kvarstå. Attendo Care är eller är ägt av ett (eller flera) riskkapitalbolag. Det är huvudfrågan. Att bedriva verksamhet inom den skattefinansierade sektorn faller utanför riskkapitalbolagens verksamhetsområde.
Normalt är att riskkapitalet investerar i nya företag där risken är betydande men också den möjliga vinsten. Ett annat klassiskt fall brukar vara då riskkapital köper upp företag eller företagsgrupper som är ur fas. Riskkapitalbolagens roll brukar då vara att sanera objektet. Lägga ner det omöjliga och utveckla de delar som har utvecklingspotential och sedan sälja med vinst Det är den vedertagna bilden.
Men den skattefinansierade så kallade mjuka sektorn är inget riskobjekt. Och själva meningen med denna sektor är verksamhet där människor står i centrum, inte möjlig vinst. Går verksamheterna att omstrukturera så att vinsten ökar? Eller har riskkapitalbolagen blivit filantroper och skiftat målsättningen från vinst till humanitet.
Detta om detta, nu till specifika spörsmål: Vid upphandlinget var huvudtanken att privatisera verksamheten. Därför användes en modell där kommunens egna kostnader utgjorde taket för anbuden. Men för att kringgå detta tak fick anbudsgivarna räkna sig tillgodo så kallade kvalitetshöjande åtgärder som skulle innebära en standardhöjning både för boende och personal. Jag har denna lista med åtgärder som Attendo Care förbundit sig att uppfylla. Och jag ställer en rak fråga: Har Attendo Care uppfyllt sina åtaganden?