Ett samhälle utan sexism och förnedring

Svar till Dedjo Engmark, MVT den 29 juni.

Motala2013-07-02 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Håller helt med att föräldrarna har ett stort ansvar i frågan och eleverna själva, självklart. Men jag vidhåller att rektorer och lärare även har ett ansvar för att företeelsen att åka runt i vagnar sker på ett acceptabelts sätt. Anser även att alla de personer som arbetar med och kommer i kontakt med barn och ungdomar har ett ansvar för deras utveckling, till exempel på förskolan, i fritidsverksamheten och inom drottsrörelsen samt politiker. Vi kan bara ställa oss frågan: Vilket samhälle vill vi ha?

Du ställer frågan om rektorn hade polisanmält eleverna hur vi då reagerat. Nu vet jag inte riktigt vilket lagrum du menar ska åberopas. Om det nu var så att det handlar om kriminella handlingar så ska de givetvis polisanmälas.

Som ytterligare kommentarer till din insändare kan jag säga att jag var inte på plats i Borensberg, det var dessbättre Ulf Holmertz som reagerade kraftfullt samt initierade denna debatt som nu omfattar ett antal insändare och det är bra! Jag befann mig på hamnparkeringen och protesterar med att delta i debatten och att uttrycka mina åsikter och tankar, liksom du. Ser varken mig eller övriga debattörer som ”problem” som du skriver, tvärtom.

Framhåller återigen att jag är övertygad om att inte alla elever står bakom slagorden och uttrycken. Citatet ”Horor är en trend” gick att läsa på en av vagnarna från Platengymnasiet. Vem eller hur många som stod bakom detta uttalande är inte min poäng utan att det överhuvudtaget framfördes. Med instagramfallet och domen i färskt minne har vi fått en insyn i vad som kan händer på sociala medier. Fallet visar på en kultur där förakt och förnedring ofta med sexuella förtecken frodas och normaliseras. Kanske den domen kan avskräcka och leda till eftertanke.

Läs mer om