Återigen upprepar jag att mitt förslag om att ha invandrare jobba på vårdhemmen gäller de som pratar god svenska är +35år och varit i Sverige +5år (en grupp som har svårt att komma in i arbetslivet), de borde förmodligen ges en kortare utbildning innan också som jag skrev. Arbetsuppgifter jag räknade upp (23/7) "bädda sängar, göra rent rullstolar, viss städning, handha matvagnar, dela ut mat" borde inte innebära så mycket kommunikation med de äldre och bidra med någon eventuell språkförbistring just där.
Tanken var att förslaget skulle ses som ett sätt att lasta av undersköterskor som uppger sig vara hårt belastade på vårdhemmen så de kan ägna sig åt mer utbildningskrävande uppgifter och inte minst, mer kontakt med de gamla och i förlängningen även sporra denna invandrargrupp att utbilda sig inom vårdyrket. Samhällskostnaden skulle inte bli så stor då invandrargruppen lever av skattepengar redan.
Om man måste ha minst en undersköterskas utbildning för att klara alla arbetsuppgifter på en vårdavdelning i Motala så undrar jag vad alla outbildade ungdomar arbetar med som har fått jobb där nu i sommar?
Ska vi i evigheter hålla på och haka upp oss på min klumpiga formulering "förhållandevis enkla arbetsuppgifter" som jag skrev utan att förklara mig, eller ska vi diskutera hur vi kan göra vistelsen på vårdhemmen bättre för både anställda och gamla samt göra samhället mer inkluderande även för vissa invandrargrupper som har det svårt? Det här börjar kännas nästan fånigt efter att ha läst diverse insändare och diskussioner på sociala medier om mitt förslag. Och hur kommer Sveriges ekonomi och möjlighet att satsa på till exempel åldervården vara i framtiden om vi tar emot stora outbildade grupper invandrare som inte får bidra med varken arbete eller skatteintäkter utan helt får förlita sig på att leva på skattefinansierade bidrag?