Med tanke på artikeln "Skada på fornlämning polisanmäld" (MVT.se) skulle jag vilja uppdatera allmänheten på de nya reglerna gällande skogsavverkning/arbete och ansvar.
Sedan 1 september måste markägaren kontakta länsstyrelsen för att meddela planerad avverkning samt för att i vissa fall ansöka om tillstånd för arbete intill fornminnen. Att skador som de som beskrivs i artikeln sker visar att arbeten med att inventera kultur och fornminnen är i högsta grad viktigt och aktuellt.
Jag kan anse att det börjar bli dags för kommuner att få upp ögonen för vikten av att samla, samarbeta, digitalisera och framförallt delge allmänheten informationen så att det blir enklare som privatperson/markägare att hitta informationen. Det är faktiskt så att det kartmaterial som finns tillgängligt idag som länsstyrelsen och Skogsstyrelsen hänvisar till, Skogens pärlor, Fornsök och så vidare, inte är komplett.
Det är kanske ekonomiska medel som saknas men om ställer krav så anser jag att de bör tillhandahålla verktygen som behövs eller i alla fall se till att det är möjligt att uppnå kraven som ställs.
Som exempel så har vi i Tjällmo Hembygdsförening efter mycket tjat fått ut en av länsstyrelsen bekostad arkeolog för att registrera de över 100 oregistrerade fornlämningar vi hittat för att de sedan ska finnas tillgängliga i Fornsök och inte bara vara skyddade av kulturmiljölagen utan också synas på det kartmaterial som markägarna har att tillgå.
Ulrika Johansson, engagerad kulturhistoriker i Tjällmo