Svar från Lotta Lexén, bildningsnämndens ordförande:
Vi uppskattar våra fristående skolor som erbjuder våra elever valmöjligheter, och Motalas barn och unga ska ha bästa möjliga skolgång oavsett huvudman. Men jo, visst vill vi vara det mest attraktiva valet. Hur ser vi till att vara det?
Lokalomställningen är en viktig pusselbit; vi måste spara på lokaler istället för på personal. Vi måste ha skolor som ger största möjliga återbäring, i form av kunskapsresultat och arbetsmiljö för både elever och personal, per skattekrona. Pengarna ska inte gå till lokaler som inte är ändamålsenliga eller till tomma stolar, och vi måste jobba mot en ökad likvärdighet mellan våra skolor. Var du bor ska inte påverka dina möjligheter att lyckas i skolan.
Vi vill också att fokus för lärare ska vara just att vara lärare. Förvaltningen har i uppdrag att utreda hur vi skulle kunna jobba med kompletterande kompetenser, alltså olika yrkesgrupper, i skolan för att minska den administrativa bördan för lärare och flytta fokus till undervisning.
Vi satsar extra på fysiska läroböcker, och får tack vare satsningen också riktade statsbidrag. Det beräknas bli en ökning på 2,6 miljoner kronor. Med hjälp av riktade statsbidrag har vi också en satsning på fler kuratorer och specialpedagoger, liksom förstelärare som ska stötta och stärka skolan. Ett extra tillskott på 4,1 miljoner ska användas för att stärka kunskapsutvecklingen i skolan. Detta som exempel på förstärkande insatser som pågår.
Grundskolan har undantagits från direkta sparkrav tidigare och det är den linje vi fortsatt ser. Vi har också nyss fått en uppdaterad skatteprognos samt information om extra statsbidrag, och tittar på vad vi utifrån den nya helheten kan göra med vår budget. Jag kan inte föregå de besluten, men samverkanspartierna i majoriteten är eniga om att värna skolan.
Med allt detta sagt har vi en tuff ekonomisk verklighet. Utöver inflation och höga räntekostnader, oro i omvärlden, höga pensionskostnader m.m. har vi en demografisk utveckling som gör att vi obönhörligen måste spara och effektivisera. Gapet mellan intäkter och utgifter ökar, och färre ska försörja fler. Vi kan inte låta bli att effektivisera och spara, men vi slår vakt om skolan. Vi vill inte gömma oss bakom resonemang och vi är beredda att fatta även besvärliga beslut, för Motalas bästa.