Hela Sverige står inför en demografisk förändring. Det föds färre barn och vi blir fler äldre i takt med att medellivslängden ökar. Om tio år kommer det enligt SCB finnas 1000 färre barn i kommunen. Ett tusen färre barn. Vi kommer alltså exempelvis att ha motsvarande ca 30 färre klasser i grundskolan, och det innebär att vi måste anpassa skolverksamheten. Med färre elever i våra skolor behöver vi samla och använda resurserna klokt, så att vi kan erbjuda utbildning som håller hög kvalitet. Just nu fokuserar vi extra på skolnärvaro och tidiga insatser, dessutom vill vi särskilt stötta de med extra behov. Och vi vill kunna göra många fler satsningar på våra barn och unga. För att lyckas med det behöver vi färre men större skolor och förskolor.
Större enheter innebär inte större barngrupper. Även de större förskolorna och skolorna kommer att jobba med de mindre sammanhangen. Moderna och flexibla enheter innebär flera fördelar: mer personal på plats, bättre tillgång till stödpersonal som speciallärare och elevhälsa, och en stabil arbetsmiljö för både barn och vuxna. Personaltäthet kan hållas uppe och gruppstorlek nere. Samordning inom större skolor gör det även möjligt att hålla driftkostnaderna nere och ger fler möjligheter för lek- och lärmiljöer. Dessutom kan vi skapa moderna, funktionella lokaler som är anpassade för dagens pedagogiska behov. I omställningen bygger vi nytt och renoverar, och vi ser till att det i framtiden finns utrymme att växa igen. För vi tror på ett folkrikare Motala på sikt.
Genom att ställa om organisationen på det här sättet kan vi se till att vi har hög kvalitet inom kommunens förskola och skola, även när elevantalet minskar. Vi vill använda de resurser vi har för att skapa bästa möjliga förutsättningar för alla barn och unga i Motala. Det är vårt ansvar att använda dina skattepengar så att de ger bäst nytta för barnens framtid och vår gemensamma välfärd.