Vi kan inte köpa oss ut ur den här nödsituationen

"Just nu befinner vi oss i en klimatkatastrof som vi själva orsakat" skriver insändarskribenten.

"Ändå fortsätter politikerna ignorera problemet som om att det inte existerade över huvud taget" skriver insändarskribenten.

"Ändå fortsätter politikerna ignorera problemet som om att det inte existerade över huvud taget" skriver insändarskribenten.

Foto: Erik Simander/TT

Insändare2022-05-16 20:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu är det ställt bortom allt rimligt tvivel att politikerna struntar i den globala uppvärmningen, fastän det brinner runt hörnet. Man kan ju undra om de över huvud taget är vakna. Den 27 april röstade alla riksdagspartierna utom MP för att sänka skatten på fossila bränslen. 

Samtidigt som Indien och Pakistan har en värmebölja som testar gränserna för mänsklig överlevnad. Samtidigt som Arktis smälter. Samtidigt som en politiker står och ler framför en oljepump och talar om hur stolt man är över att ha sänkt oljepriset. Samtidigt som våra oljepengar gynnar Vladimir Putin att köpa fler bomber som spränger Ukrainska sjukhus och förskolor.

Enligt WWF förbrukar världen idag cirka 30% mer än vad jorden har kapacitet att återskapa, ändå höjer vi vår konsumtion på resor, bilar och fossila bränslen.

Redan nu ser vi extremväder som värmeböljor, torka och skyfall runtom i världen. Människor flyr från sina bostäder och enorma områden ödeläggs som medför att djur svälter. 

Ett ändrat normalläge med högre medeltemperatur kan öka förekomsten av vissa bakterier, virus, parasiter och mögelgifter i mat och dricksvatten. Ändå fortsätter politikerna ignorera problemet som om att det inte existerade över huvud taget.

Just nu befinner vi oss i en klimatkatastrof som vi själva orsakat, en global nödsituation som vi inte kan köpa oss ut ur.

Det går inte längre att pressa/testa gränserna till det yttersta och tro att allt blir bra när tiden håller på att rinna ut för den mänskliga överlevnaden.