IFK: "Vi har alltid pratat om fyra väggar och tak"

IFK Motala menar att man enbart efterfrågat fyra väggar och ett tak, inget lyxbygge, på isstadion.

IFK Motala menar att man enbart efterfrågat fyra väggar och ett tak, inget lyxbygge, på isstadion.

Foto: Thomas Augustsson

Insändare2023-10-23 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar från IFK Motala på ovanstående insändare:

Kunskap om sakförhållanden underlättar seriös bedömning. IFK Motala Bandyklubb har tagit del av insändaren från anonym ”Ekonom och friskvårdsterapeut”. Vi noterar den insinuanta och nedlåtande tonen men avstår från att svara med samma mynt för att i stället informera insändarskribenten om de faktiska sakförhållanden som gäller.

  • IFK skriker högljutt

IFK bandyn har kämpat för att komma inomhus sen 2006 och vi har aldrig ”skrikigt högt” om någon hall för flera hundra miljoner. Vi har alltid pratat om fyra väggar och tak. Vi har varit på studiebesök ibland själva och ibland med kommunen men alltid till enkla klimatsmarta hallar aldrig till ”dyra lyxhallar”.

  • Påståendet om att tillgången till ekonomiska fakta är begränsad.

IFK upprättar varje år en årsredovisning, som efter revision av kvalificerad revisor, publiceras på vår hemsida. Samtliga intresserade kan således ta del av vår årsredovisning. Årsredovisningen innehåller betydligt mer information än vad som krävs för ideella föreningar.

  • IFK är inte registrerad för moms eller F-skatt.

IFK är en ideell förening, som inte är momspliktig och inte heller skattskyldig. Därför är vi inte registrerade för moms eller F-skatt. Däremot äger vi ett dotterbolag, Företagarklubben i Motala AB. Detta bolag är registrerat för moms och avger varje år en deklaration, vilket även IFK gör enligt reglerna för ideella föreningar.

  • Hur får spelarna sina ersättningar?

IFK betalar månatligen lön till spelare och ledare. Från lönerna, som månatligen rapporteras till skatteverket, dras källskatt.

  • Spelarna spelar sannolikt inte gratis.

Påståendet är korrekt. Av årsredovisningen framgår det att spelarna 22/23 erhöll löner med 1 881 tkr. Motsvarande siffra för 21/22 var 1 962 tkr. Övriga löner, som främst avser tränare, andra ledare och anställd personal uppgick 22/23 till 1 340 tkr och 21/22 till 1 227 tkr. Arbetsgivaravgifter och andra sociala kostnader uppgick till 1 059 respektive 901 tkr.

  • Skatt som tillfaller kommun och region.

Samtliga spelare och tränare har jobb alternativt studerar vid sidan av bandyn. Många har också en partner, som arbetar och bidrar med skattekronor. För att ge en bild av detta har vi gått igenom taxeringskalendern 2023, som redogör för skattepliktiga inkomster under 2021. Spelarna och tränarna taxerade 2021 för 7 060 tkr trots att tre spelare studerade och då enbart fick lön från IFK. Cirka tio partners till spelarna bidrog dessutom uppskattningsvis med 2 500 tkr i taxeringsbara inkomster. Totalt cirka tio miljoner. Hur stort bortfallet av inkomster och skattekronor blir, om vi tvingas lägga ner elitverksamheten, är svårt att bedöma. Kortsiktigt kommer sannolikt de flesta i vår trupp att söka sig till andra orter. På lång sikt blir bortfallet ännu större, då inga nya spelare kommer att söka sig till Motala. 

  • Folkhälsa.

Erfarenheterna från tidigare hallbyggen är att antalet ungdomar, som spelar bandy fördubblas när de får träna och spela inomhus. Detta är ganska självklart för de som besökt isbanan när det regnar och blåser. Påståendet att våra medlemmar är bortskämda faller således på sin orimlighet.

Styrelsen och hallgruppen

IFK Motala Bandyklubb