Vi som bor längs kanalen i Motala ser dagligen det dragplåster som kanalen är för oss Motalabor och de turister som besöker staden. Det gäller inte bara båtar utom även allt det folk som promenerar, cyklar och rastar sina hundar på dragvägarna. Och inte minst de MTB-åkare som nu far fram.
Men hur ser dessa dragvägar ut? Efter ett dygns regnande är vattenpölarna stora som små insjöar och kommer att så förbli några dagar till. Hur stor är risken att få ett träd över sig? Jo, ganska stor. Det har under de senaste två veckorna blåst omkull minst två träd och det senaste kostar nog Kanalbolaget en bra slant, då den tog med sig en av de elektroniska informationsskyltarna samt skadade en del av en angöringsbrygga. Det räcker inte med att sätta en röd prick på träden, de måste ju också fällas. Snart inträffaren större olycka när någon får ett träd över sig eller att det skadar en förbipasserande båt. Kan inte vara bra reklam för ett affärsdrivande företag som Göta kanalbolaget som jagar turister både på vatten och land.
Det finns ju ett avtal mellan kommunen och kanalbolaget, men i dag tycks parterna vänta på att den andra parten tar första steget. Eller var det så att kommunen inspekterade dragvägarna den 18 juni för att ta fram en handlingsplan tillsammans med kanalbolaget?
Om kommunen kan spendera 40 miljoner kronor på en passage i Varamon, så kanske några 100 000 kronor kan satsas på kanalens dragvägar och då säkert med ett bidrag från kanalbolaget. Vi är många boende utmed kanalen som gör ett stort arbete i det dolda med att klippa och rensa kanalens omgivning för att ge alla en trevlig miljö att vara i.
Vi som bor på Verkstadsöns nordöstra del saknar lämpliga gång- och cykelvägar till centrum, bussar och butiker, så för oss är det ett måste att få ordning på kanalens omgivning. Speciellt vintertid är det svårt att finna vägen i mörkret, då belysning saknas. Kanske skall Motala Verkstad bilda en egen kommun, såsom det var innan 1948 för att få en högre status att jämföra med alla dessa pengar som satsas på vägarna ut till Hyddmarken och Tegelviken.
Svar:
Mellan AB Göta kanalbolag och Motala kommun och finns ett samarbetsavtal kring drift och skötsel av dragvägar, kanalbankar, bänkar, papperskorgar med mera inom Motala och Borensbergs tätorter, som tydligt reglerar parternas åtaganden.
Kommunen svarar för ytbeläggningen på dragvägar (till exempel grusning och sladdning), för underhåll av fasta bänkar och för utplacering och skötsel av papperskorgar. Kanalbolaget ansvarar för skötseln av Platens grav och området kring slusstrappan i Borenshult och kompletterar även med lösa bänkbord på ett antal platser där behov finns.
När det gäller alléträd och övriga träd närmast kanalen svarar kanalbolaget för skötseln av dessa. Motala är hårt drabbat av almsjukan vilket orsakat omfattande träddöd längs kanalen inom tätorten. Inventering av riskträd sker vår och höst och en bedömning görs av vilka träd som utgör en säkerhetsrisk och därmed kräver åtgärder i form av avverkning, beskärning eller kronstabilisering. Kanalbolaget strävar självklart efter att minimera risken för olyckor orsakade av nedfallande grenar och är därför tacksamma för allmänhetens rapporter om träd som ser riskabla ut. Under vårvintern 2015 har kanalbolaget fällt över 100 träd som i något avseende bedömts utgöra en säkerhetsrisk inom området.