Då har man tagit del av Motala kommuns översiktsplan för 2040. Bra att kommunen arbetar för att Vättern ska vara ett riksintresse för dricksvattenförsörjning. Vättern är ju en självklar del av Motala kommun.
Problemet är att Försvarsmakten bevakar och redovisar riksintresseområden samt områden av betydelse för totalförsvarets militära del.
Målbilden för Vättern är inga kemikalier eller farliga utsläpp. För att lyckas med detta behöver vi ställa Försvarsmakten åt sidan och istället åberopa Barnkonventionen. Min tolkning av bland annat punkt 3, 6 och 33 i Barnkonventionen är att alla barn har rätt till frisk luft, en giftfri miljö, levande sjöar och vattendrag, grundvatten av god kvalitet, myllrande våtmarker och hav i balans.
De yngre barnen, ungdomar och unga vuxna är de som är allra mest känsliga för kemikalier vilket kan få förödande konsekvenser i form av olika sjukdomar och virus.
Det är också dags att vi ser över hur vi tittar på hur en budget ser ut, ett levande ekosystem ska vara en självklar del i en budget.
Kommunen behöver ett rikt vatten, växt och djurliv. Hotade djur- och växtarter skyddas med stöd av bestämmelser i 8 kap, miljöbalken. Mår inte ekosystemet inkluderat Vättern bra så kommer det spegla av sig i all annan verksamhet. Vi behöver ett livsdugligt och levande ekosystem som skydd för oss själva och nästkommande generationer.
Jag har sagt det tidigare men säger det igen! Vad Motala kommun behöver är ett centrum för forskning. Forskningen ska belysa hur kemikalier och farliga utsläpp i Vättern påverkar ekosystemet inkluderat oss människor och hotade djur- och växtarter.