Det här är ett svar på "Vi är för en fri kyrka utan partipolitisk inblandning" 3/8.
Ämnet är populärt för POSK, som anser sig vara en nomineringsgrupp utan politiska värderingar – hur det nu går till. Politiska uppfattningar har nog alla.
Han bollar sedan med siffror och hävdar att ett val enbart till kyrkofullmäktigeförsamlingar skulle kosta bara 40 miljoner, utan att på något sätt redovisa varifrån han har hämtat det beloppet.
Det är legitimt att diskutera valmetoder, men det enklaste sättet att sänka kostnaden torde nog vara att förändra valproceduren och att man skulle kunna rösta med hjälp av e-legitimation eller Bank-Id.
Något sådant tar han dock inte upp, eftersom hans egentliga syfte uppenbarligen är något helt annat.
Per Ingvarsson vill använda de indirekta valen till Kyrkomötet och Stiftsfullmäktige för att utesluta de nomineringsgrupper, som väljarna röstar fram, men som enligt hans värderingar sorgligt nog tar sig friheten att rösta ”fel”.
Men det är ju en demokratisk grundprincip att alla röster skall vara lika mycket värda. Det finns dessvärre exempel på andra länder, där de styrande anser sig kunna justera valresultaten till det som man tycker att det borde bli.
Det är mer än förvånande att POSK, som är den nästa största nomineringsgruppen i Kyrkomötet, vill använda en förändrat valmetod för att se till att misshagliga nomineringsgrupper, i hans exempel Sverigedemokraterna, på ett enkelt sätt skall kunna elimineras från allt inflytande över de högsta beslutande organen i en demokratisk kyrka.
Vart tog väljarnas inflytande vägen? Eller måste man rösta ”rätt” för att kunna få inflytande?
Där har man egendomliga uppfattningar om demokrati och oppositionens roll i demokratiska församlingar.