Vårt samhälle behöver mer kritiskt tänkande

Kritisk förmåga är i dag - med den globala och nationella strömmande mängd av information och desinformation som vi översköljs av - ett avgörande villkor för vår hälsa, vårt välbefinnande, för ett meningsfullt långt liv och för att vi ska kunna behålla ett demokratiskt välorganiserat samhälle, skriver insändarskribenten.


Vi måste låta oss vaccineras mot bakgrunden av seriösa forskares vetenskapliga framsteg, skriver insändarskribenten.

Vi måste låta oss vaccineras mot bakgrunden av seriösa forskares vetenskapliga framsteg, skriver insändarskribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2021-08-03 18:04
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns konspirationsteoretiker, högerextrema grupper, militantanta religiösa grupper och sjukligt misstänksamma människor. Nu har dessa, förut rätt anonyma grupper, börjat organisera sig och via media sprida fake news, skräckpropaganda och allmän misstro.

Men bakom detta vaccinmotstånd döljer sig andra, mer anonyma syften som annan samhällsordning, söndring av vårt samhälle, extrema politiska syften eller att dessa gruppers åsikter skall anammas av alla andra. De spelar på ett smart sätt på människors känslosträngar: "vaccin är ett gift för kroppen", "vi vet för lite om vaccinen", "marknadskrafterna styr och vill tjäna pengar på oss" eller "staten bedriver överförmynderi".

Hur kan sådan desinformation lyckas? Vem orkar söka sanningen i dag? Vem orkar reflektera över helheten - hur de olika sammanhangen hänger ihop? Vem orkar reflektera över konsekvenserna av sina och andras handlingar? 

Vi är lata och tar okritiskt till oss vad andra förmedlar i tidningar och sociala media, så länge vinsterna är bekväma och kommer snabbt. Det är så bekvämt att slippa tänka kritiskt. Om det uppstår frågetecken omkring något, då är det bekvämt att spekulera för att på ett enkelt och bekvämt sätt hitta förklaringar. Om dessa förklaringar är sanna är mindre viktigt. Huvudsaken är att de är bekväma och enkla. 

Därför sprids lätt "fake news" - vi vill helt enkelt ha enkla och billiga sanningar, som vi är bekväma med. De bekväma falska sanningarna - att allt är svart eller vitt - har blivit en livsstil. "Jag har läst det på nätet!". "Så sa de på TV!". "Jag har hört det på stan!". 

Gammaldags "skvaller" har blivit rumsren "fake news". Kortsiktig tillfredsställelse och kortsiktiga resultat styr i dag både individ och samhälle - långsiktigheten är borta. I vårt samhälle har det utvecklats en stor grupp av manipulatörer och en ännu större grupp som av bekvämlighetsskäl låter sig manipuleras. Därför kan desinformation spridas och välkomnas av många människor utan att de har en aning om vilka de bakomliggande syftena är. 

Tyvärr är det bara en liten del av befolkningen som är kritiskt tänkande. Jag skulle vilja säga att en kritisk förmåga är i dag - med den globala och nationella strömmande mängd av information och desinformation som vi översköljs av - ett avgörande villkor för vår hälsa, vårt välbefinnande, för ett meningsfullt långt liv och för att vi ska kunna behålla ett demokratiskt välorganiserat samhälle. Då måste vi både utifrån våra personliga behov och i solidaritet med befolkningen, låta oss vaccineras mot bakgrunden av seriösa forskares vetenskapliga framsteg. 

Så som vårt nya mediasamhälle ser ut i dag, behöver vi alla lära oss kritiskt tänkande och utveckla en kritisk förmåga anpassad till dagens behov. Med kritisk förmåga kan du lotsa dig fram i detta enorma informationsflöde du utsätts för, finna seriös information från olika seriösa forskare, som i sin tur granskas av andra seriösa forskare. 

Kritisk förmåga kräver mer än bekvämlighet, enkelhet och snabba vinster. Kritisk förmåga är en livslång lärandeprocess, som borde påbörjas redan i barndomen och integreras som ett obligatoriskt skolämne.