Varför river Platen ut fungerade kök och badrum

Min mamma trivs i sin lägenhet, men nu har Platen bestämt att alla som bor i Gamla stan ska flytta från sina lägenheter då köket, rören, badrum ska renoveras.

Bostadsstiftelsen Platen renoverar lägenheter i Gamla stan i Motala. På bilden syns ett nyrenoverat kök.

Bostadsstiftelsen Platen renoverar lägenheter i Gamla stan i Motala. På bilden syns ett nyrenoverat kök.

Foto: Victor Berlin

Insändare2021-05-09 14:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det var inga större fel på det som fanns i lägenheten, och man kunde anpassat renoveringen utifrån varje lägenhets behov. Men det valde man inte att göra, utan allt ska bytas. 

De äldre måste packa ihop och flytta ur sitt trygga hem. En stor ansträngning om man är 80 plus. Men Platen får rotavdrag och den höjda hyran betalas av bostadsbidrag. Med det jag vill påminna att rotavdrag och bostadsbidrag är skattepengar det med och frågan är om vi har råd att riva ut sådant som fungerar och låta skattebetalarna att få betala. 

Den lägenhet de får låna var dessutom inte städad så det var bara för anhöriga att hjälpa till med flytt och dessutom städa inför inflyttning. Sedan att hälsan för de äldre blir ansträngd och akutsjukvården som redan är ansträngd och får ta hand om den äldre är ju också en konsekvens. Kunde inte låta bli att uppmärksamma detta slöseri med skattepengar. 

Bekymrad skattebetalare

Bostadsstiftelsen Platen svarar:

Trevligt att höra att din mor trivs i sin lägenhet och bostadsområdet – vi möter ofta den åsikten!

Husen är byggda på 1970 talet och behöver renoveras, främst av de installationer som inte är synliga, t ex de rör som går i väggarna.

Vi har den senaste tiden haft problem med vattenskador i lägenheterna, som orsakas av bristande rör och vi har därför bestämt att byta rör i husen, ett s k stambyte.

Vi anpassar renoveringen efter lägenheternas behov då vi har hyresgäststyrt lägenhetsunderhåll (HLU), men inredning i kök och badrum måste bli nya efter ett stambyte.

Vi hjälper till i möjligaste mån med flytt och ersättningsbostad, man lämnar kvar möbler i sin gamla lägenhet. I just detta projekt med många äldre hyresgäster har vi förstärkt med en extra omflyttningssamordnare som hjälper hyresgästerna i samband med flytten.

Vi omfattas inte av ROT-avdrag, uppgiften är felaktig. Men det är klart att renovering och underhåll kostar stora pengar och därmed måste hyran höjas. Det sker efter förhandling med vår motpart Hyresgästföreningen. Vi har, för de hyresgäster som väljer att flytta tillbaka till samma lägenhet, en infasning av den nya hyran över fem år. Vi har olika infasningsregler för flertalet av de hyresgäster som väljer att flytta tillbaka till samma lägenhet för att mildra hyreshöjningen. Vi har också ett ersättningssystem för hinder och men i samband med renoveringen. 

Vi vill beklaga upplevelsen du haft av evakueringslägenheten. Generellt sett är vi mycket nöjda med städningen som utförs i evakueringslägenheterna av den städfirma som utför det jobbet.

Martina Sjökvist, förvaltningschef Bostadsstiftelsen Platen