Varför har inte regionen egen ”hyrfirma”?

Det krävs drastiska åtgärder snarast, annars rasar vården totalt och sjukhuslokalerna står tomma även om de är nya och fina, skriver en pensionerad sjukhusanställd.

"Jag hoppas att det i framtiden ska skattas högt att jobba inom vården" skriver insändarskribenten.

"Jag hoppas att det i framtiden ska skattas högt att jobba inom vården" skriver insändarskribenten.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Insändare2022-05-30 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag förmodar att Region Östergötlands mål är att främja östgötarnas hälsa. Men varför gäller inte det sjukvårdsanställda? Varför fortsätter denna gödning av hyrbemanningsfirmor. Dessa summor hade kunnat läggas på den fasta personalen så att de kanske hade stannat kvar inom regionen. 

Att sköterskor börjar jobba för dessa firmor är helt förståeligt när de kan minst dubbla sin lön direkt. Varför har inte regionen egen ”hyrfirma” som kunde anlitas och det skulle då göra privata firmor överflödiga. Mycket kompetens har redan gått förlorat och det är inte så enkelt att man kan byta ut ett huvud mot ett annat. Vården är i dag alldeles för komplicerad för det. Att den har hankat sig fram hittills beror på att sjukvårdspersonal är så solidariska och tålmodiga både mot patienter och kollegor. Det är inte lätt att se en patient i ögonen och inte hjälpa för att det inte finns tid eller att inte kunna hjälpa någon som gråter i telefonen. 


Jag hoppas att det i framtiden ska skattas högt att jobba inom vården och det ska vara attraktivt att jobba med människor. Det krävs drastiska åtgärder snarast, annars rasar vården totalt och sjukhuslokalerna står tomma även om de är nya och fina. Det krävs mycket högre löner (åtminstone minst lika mycket som till exempel rörmokare) och arbetsförhållanden som är drägliga.