Vårdboendeplatser för yngre är inte aktuellt

"Då det i nuläget är oklart hur stort behovet är, så finner vi att ett utökande av verksamheten inte är aktuell" skriver Jan Andersson (SD), gruppledare.

"En tänkbar lösning innan frågan om särskilt boende för yngre skapas, är att socialnämnden utreder möjligheter där kvarboendeprincipen inte kan användas" skriver Jan Andersson (SD).

"En tänkbar lösning innan frågan om särskilt boende för yngre skapas, är att socialnämnden utreder möjligheter där kvarboendeprincipen inte kan användas" skriver Jan Andersson (SD).

Foto: Victor Berlin/MVT arkiv

Insändare2022-01-05 16:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det här är en kommentar till MVT:s artikel "Politisk oenighet om avdelning för unga på äldreboende" den 3 januari 2022. 

Angående LSS boende för ”yngre personer”. En motion från 24 augusti 2020 som inlämnats av fullmäktigeledamot Dedjo Engmark (S)

Vad Alliansen och Socialdemokraterna tycker i saken framgår av texten, men det finns i kommunen fler partier, bland annat Sverigedemokraterna som ser allvaret i denna fråga. Vi är ingalunda emot förslaget dock vill vi att vissa detaljer mer skall klargöras.

Sverigedemokraterna har haft flera möten med tjänstemän från det sociala och socialnämndens ordförande Mats Andersson (L) för att bilda oss en uppfattning huruvida stort problemet är och om det är nödvändigt att omgående starta upp en dylik verksamhet. Socialdemokraterna har inte fört några samtal med oss angående denna fråga.

Vår bedömning av ärendet sammanfattades i en protokollsanteckning till kommunstyrelsen med följande lydelse. 

”Att en särskild vårdboendeavdelning för yngre inrättas på lämplig plats i Motala är enligt Sverigedemokraternas bedömning en åtgärd som måste beaktas eftersom behovet med största sannolikhet i framtiden kommer att öka".

Vidare måste definitionen av yngre klargöras eftersom kommunen tillämpar kvarboendeprincipen.

I dag finns beroende på diagnos, olika typer av insatser och boende. Inom LSS-lagstiftningen finns det tio insatser som idag ger stöd till den enskilde.

Då det i nuläget är oklart hur stort behovet är, så finner vi att ett utökande av verksamheten inte är aktuell. Men vi håller denna fråga under uppsikt.

En tänkbar lösning innan frågan om särskilt boende för yngre skapas, är att socialnämnden utreder möjligheter där kvarboendeprincipen inte kan användas samt undersöka ett samarbete med närstående kommuner hur eventuella merkostnader skall hanteras. Att utan vidare begära att socialnämnden med sin snäva ekonomi inom sina ramar skall ta dessa kostnader torde inte vara möjligt.

Frågan är önskvärd att diskutera vidare för att få en större förståelse hur verkligheten för berörda ser ut, vore det av stort intresse att också få deras erfarenheter hur de anser kommunen hanterar denna typ av ärende.