Samtidigt som vi är mitt uppe i en högkonjunktur, arbetslösheten minskar och samhällets skatteinkomster borde öka så finns det bara besparingskrav på de kommunalt drivna verksamheterna. Socialnämnden slår knut på sig själv för att hålla en budget som förmodligen inte går att hålla om kommunen ska stå för sina åtaganden och samtidigt föra en ansvarsfull personalpolitik.
Kommunpolitikerna försöker ändå tvinga fram besparingar och omorganisationer som i slutändan ger utsliten personal och svårt att nyrekrytera. Samtidigt har man trott sig finna lösningen på problemet i att låta privata ”riskkapitalbolag” ta över både investeringar och drift av den kommunala äldreomsorgen.
Ett vinstdrivande bolag borde inte konkurrera med en kommunal verksamhet som drivs till självkostnadspris! Ändå går det? Förvisso tar de privata bolagen i pengar på personalkostnader, men har av någon anledning inga större rekryteringsproblem.
Är det så att det är bättre att arbeta för lägre lön och glesare bemanning i de privata bolagen? Vari ligger i så fall felet i den politiskt drivna verksamheten?
Givetvis är det så att de privata bolagen tillskansar sig fördelar i upphandlingskontrakten. Det är tämligen ofarligt att göra olika utfästelser, de kommer med största sannolikhet inte att följas upp. Det är inte givet att kontroller kan göras hur som helst, som regel stipulerar kontraktet och näringslagstiftningen hur avvikelser får hanteras. Detta medför att uppföljningar begränsas till de uppenbara missförhållanden som kommer till allmänhetens kännedom.
Helt annorlunda fungerar budgetuppföljningen i den kommunala verksamheten. Där viner politikerpiskan och cheferna slår knut på hela sin personal i försöken att klämma fram mera verksamhet för mindre pengar. De privata bolagens effektivitetsarbete är lika idogt. Så länge chefen levererar vad som förväntas får verksamheten förbli relativt ostörd.
Sammantaget fungerar tydligen verksamheten i de privata bolagen mera friktionsfritt och upplevs av personalen tryggare än de politikerstyrda verksamheternas ständiga möten och omorganisationer.