"Vänta med att riva silon i Vadstena"

Det kan kanske vara svårt att se hur en ful gammal silobyggnad kan bli en attraktiv bostadsfastighet. En av landets 5 ombyggda silobyggnader finns i Söderköping, skriver insändarskribenterna.

Det kan kanske vara svårt att se hur en ful gammal silobyggnad kan bli en attraktiv bostadsfastighet. En av landets 5 ombyggda silobyggnader finns i Söderköping, skriver insändarskribenterna.

Foto: Privat

Insändare2023-08-22 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Till kommunstyrelsen i Vadstena kommun

Vi ber er dröja med att fatta beslut om att riva silobyggnaden. Ett beslut av denna dignitet måste föregås av framtagande av ett väl genomarbetat beslutsunderlag som intresserade kommuninvånare haft möjlighet att ta del av och fått diskutera. Även en ekonomisk konsekvensanalys är rimligt att genomföras.

I länsmuseets bok ”Modernismen i Östergötland” framhålls att man anser att silobyggnaden tillhör Vadstenas industriepok och att den utgör en viktig del av vårt kulturarv. Det troliga är också att det finns ett riksintresse i att bevara silobyggnaden.

I kommunens vision för hamnområdet framhåller man att det är förenat med tekniska och ekonomiska svårigheter att bygga om silobyggnaden. I andra kommuner redan genomförda ombyggnationer av silobyggnader, visar att det är fullt möjligt att bygga om silobyggnader till markbesparande bostadsfastigheter med god ekonomi, innehållande mycket attraktiva lägenheter. 

I Sverige finns minst fem, till bostadsfastigheter ombyggda silobyggnader. Några av undertecknade gjorde den 29 juni ett studiebesök i den i Söderköping ombyggda silosfastigheten. Vi rekommenderar representanter för kommunstyrelsen i Vadstena att göra motsvarande besök innan ni fattar ett  ödesdigert beslut om silobyggnaden.

PS: Jämför gärna hamnområdet med Asylen projektet som debatterades under 80-talet. Många politiker var överens om att ingen ville bo i ett gammalt dårhus. Hur skulle man få lönsamhet i ett sådant gammalt kråkslott? Asylen skulle skrotas och köras ut i Vättern. Så gick resonemanget.

Med en rösts övervikt i kommunfullmäktige – tack vare ett par modiga politiker – Sven-Ingvar Nilsson och Ingemar Lindaräng - lyckades Asylen bevaras – och har sedan från första stund varit fullbelagd och lönsam. Begrunda och tänk gärna lite längre – 100 år framåt. Hur vill vi att stans centrala och finaste stadsdel ska se ut?  Vill vi att det ska byggas attraktiva bostäder där eller vill vi att det ska bli parkeringsplatser och ställ platser för husbilar med en utnyttjandegrad av 2 månader av årets 12 månader?

Med vänliga hälsningar

Christer Angantyr, Anders Agnemar, Ryno Berg, Per Olai, Jonny Brorsson