När regeringen beslutade att Vadstena skulle få bli en egen kommun, uttalade man tydligt, att en förutsättning för att kommunen skulle klara sig bra i framtiden var ett invånarantal av minst 8000.
Under några år hade folkmängden minskat i området som kom att utgöra den nya kommunen.
Den nya kommunledningen med Göran Lindgren (c) i spetsen satte genast med stor energi och entusiasm igång att vidta åtgärder, bostadsbyggande i Borghamn och i staden, marknadsföring med mera för att vända befolkningstrenden uppåt. Det fanns något av en nybyggaranda. Många ville verkligen bidra till kommunens tillväxt och positiva utveckling.
När jag efterträdde Göran Lindgren som KS-ordförande fortsatte vi med samma inriktning och energi. Det byggdes bostäder i staden och i Rogslösa. Vi marknadsförde aktivt bland annat genom turist-och näringslivsbolaget Näring & Liv. Vi tog initiativ till att starta nätverket Små-Kom för att stärka vår kommun och andra små kommuner. Vi bildade Birgittabolaget tillsammans med Landstinget och ett privat företag för att lindra följderna av den kraftiga bantningen av Birgittas Sjukhus, kommunens största arbetsgivare med cirka 1 000 anställda.
Ändå tog det till 1990 innan befolkningskurvan vände uppåt från det lägsta antalet 7 423 invånare. En bidragande orsak var att Birgittas Sjukhus fick sin verksamhet så starkt neddragen.
Därefter ökade invånarantalet så att det under mina sista år som Kommunstyrelsens ordförande låg på cirka 7 700.
Tyvärr började därefter en nedåtgående trend som ännu gäller så att vi i början av det här året 2023 var nere i 7 428 personer, när vi åtminstone borde ha legat uppemot 8 500.
Antalet invånare har mycket stor betydelse för kommunens ekonomi och den lokala handeln. För att kompensera för de uteblivna pengar som fler invånare skulle ha bidragit med har de senast styrande majoriteterna låtit Vadstenas invånare betala den högsta kommunalskatten i Östergötland.
Med ökade skulder på grund av det nödvändiga skolprojektet och höjda räntenivåer kommer kommunens ekonomi bli mycket ansträngd.
Varje ny medborgare tillför kommunen cirka 65 000 kronor oavsett ålder och inkomst. 100 nya ger alltså 6,5 miljoner och så vidare.
Enligt min uppfattning är det KS-ordföranden och kommundirektören som har det yttersta ansvaret för att vår kommun skall få den ökning av invånarantalet som är en förutsättning för ett bra liv för alla medborgare och kommunens överlevnad. I det ansvaret ligger naturligtvis också att se till att alla politiker och anställda är medvetna om invånarantalets stora betydelse för kommunens ekonomi, så att de agerar kreativt utifrån detta!
Anders Agnemar