Vad får vi egentligen för skattepengarna?

Hur hanterar Motala kommun skattebetalarnas pengar? Tittar man i backspegeln och även i framtidens kristallkula ser det illa ut.

Det är de gamla som byggt samhället och som nu borde ha rätt till god vård, omsorg och stimulerande aktiviteter, menar insändarskribenten.

Det är de gamla som byggt samhället och som nu borde ha rätt till god vård, omsorg och stimulerande aktiviteter, menar insändarskribenten.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2020-09-07 09:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Underskottet i kommunens räkenskaper är stort och besparingar måste göras de kommande åren. Vilka kommer drabbas av besparingarna och vilka kommer fortsatt få en ojämlik ekonomisk fördel från den gemensamma kassan. Är det så att de som skriker högst ska få mest?

Hur många miljoner har överförts till speedwayklubben Piraterna genom köp av deras byggnader, kommunala lån och andra bidrag samt gratis hyra i ett par år? Ändå brottas Piraterna med svåra ekonomiska problem och vill inte betala föreslagen hyra för anläggningen. Hur länge ska vi skattebetalare fortsätta att betala för att ett fåtal förare ska få delta i speedwaycirkusen? Kan vi kräva att de på egen hand ser till att skapa sig en god ekonomi och hushållar med sina resurser?

Bandyklubben får ny is men vill ha en bandyhall för de anser, precis som Piraterna, att verksamheten ger värdefull reklam för Motala vilket kan ifrågasättas. Andra skäl som anges är att de arbetar för folkhälsan och att de har en bred och betydande ungdomsverksamhet. Hur stor är ungdomsverksamheten i bandyklubben och hur många flickor deltar i den? Hur mycket pengar ska skattebetalarna betala för att gynna elitidrott?

Är jag motståndare till idrott och fysisk aktivitet? Absolut inte det ligger mig varmt om hjärtat, fram för allt att såväl unga som gamla är fysiskt aktiva. Det jag vänder mig emot är att ett litet antal kräver och får så stora resurser. 

Ett annat anmärkningsvärt kostsamt projekt är Lalandia. För att få hit det danska företaget har kommunen i dagsläget spenderat nästan 76 miljoner för att få tillbaka 61 miljoner när affären görs upp. En kostnad/förlust på 15 miljoner som ökar för varje dag. Slutnotan kan bli tung att bära.

När ska de delade turerna inom äldreomsorgen tas bort? Hur mycket satsas på alla som sliter för att ta hand om våra gamla och har låga löner och dåliga arbetsvillkor? Att satsa på den gruppen gynnar även de gamla som verkligen är en grupp som har svårt att göra sina röster hörda. De gamla som byggt samhället som nu borde ha rätt till god vård, omsorg och stimulerande aktiviteter. Istället sitter våra gamla oftast isolerade i sin bostad eller på boenden för att de ekonomiska resurserna inte räcker. Hur mycket vill kommunen satsa på att aktivera de gamla och ge dem stimulerande och glädjefyllda dagar?

En rimlig och angelägen fråga är därför: Vad får vi egentligen för pengarna?

Harriet Svensson