Det finns mycket att säga om detta, men det vi vill lyfta här och nu är att det nu är dags att förkorta den lagstadgade arbetstiden. Detta är en jämställdhets- och en klassfråga.
Vänsterpartiet har länge drivit frågan. Nu har också Socialdemokraterna föreslagit förkortad arbetstid, från 40 timmars arbetsvecka till 35 timmar. Ett förslag som torde värma många socialdemokratiska röda hjärtan ute i stugorna. Äntligen ett tydligt avsteg från den något vilsna nyliberala politik som S har utövat i över 30 år. Tillbaka till ett kraftfullt reformistiskt parti. Vi i Vänsterpartiet är förstås glada över detta. Vi som suttit på detta tåg länge önskar bara att S skulle vilja åka med oss lite längre.
Vårt förslag om 30 timmars arbetsvecka med bibehållen lön har funnits länge. Vi har gott sällskap i frågan, från aktörer som Kommunal, Vårdförbundet, Miljöpartiet och Ingenjörsförbundet för att nämna några.
Självklart kommer kritik mot detta från Svenskt Näringsliv och den samlade högern, en kritik ungefär lika väntad som att hitta kokostoppar på Skänninge marken. Förslaget vore enligt dem ”förödande för svensk ekonomi”. Samma typ av reaktionära argument användes både under 1800-talet, då man drev frågan om att korta barns arbetstid från 12 till 10 timmar per dag, liksom på 1970-talet då vi fick en lag om 40-timmars arbetsvecka. Att Norge, Danmark och Island och andra länder i Europa har gjort en arbetstidsförkortning spelar förstås ingen roll, i Sverige är vi unika enligt högerns representanter. Att vår produktivitet per person har trefaldigats sedan 1995, spelar förstås inte någon roll. Att vi inte har sänkt arbetstiden sedan 1973 verkar inte heller ha någon påverkan. Trots all utveckling i över 50 års tid, ska just arbetstiden kvarstå.
Det finns exempel på förkortad arbetstid i Sverige. Sedan 2002 har Toyota Center i Göteborg haft sex timmars arbetsdag – och i Kiruna fanns det sex timmars arbetsdag i hemtjänsten 1989 - 2004, exemplen är långvariga och finns även i det omöjliga landet Sverige.
Så nu är det dags! För första gången på mycket länge skulle vi få en kraftfull reform, som skulle ge Sveriges arbetare möjlighet till en rejäl förändring av sina liv. Arbetare vars insatser är grundstommen till företagens vinster och Sveriges rikedom.
Svenskt Näringsliv må vara kritiska mot en förkortad arbetstid. Svenskt Näringslivs anställda har en veckoarbetstid på 37,5 timmar, förutom tre månader på sommaren då de jobbar 32,5 timmar motsvarande fyradagarsvecka. Allt med bibehållen lön. Självklart för dem själva, men inte för resten av Sverige.
Det är Riksdagen som avgör, som stiftar den aktuella lagen. Vissa riksdagspartier menar att kortare arbetstid än 40 timmar i veckan är förödande. Men Riksdagsledamöterna själva har 11 veckors semester.
Kvar är skomakaren som ska förbli vid sin läst. Det som höga näringslivstoppar och borgerliga riksdagsledamöter tycker sig själva vara värda vill de inte unna arbetare. De vill ha skillnad på folk och folk.
Arbetare - det är ännu en gång dags: Upp till kamp för en allmänt förkortad arbetstid!
(V): Det är dags att förkorta arbetstiden!
Det ställs krav på att vi ska klara ett allt längre arbetsliv. Pensionsåldern höjs, ”effektiviseringar” tvingar anställda att göra fler saker i allt snabbare takt. Kraven ökar. Men debatten kretsar för det mesta kring hur vi ska få fler att jobba mer. Inte hur vi ska orka. Redan idag väljer inte minst de som arbetar inom de kvinnodominerade service- och omvårdnadsyrkena att inte jobba heltid eftersom jobben sliter på dem.
Vänsterpartiet vill förkorta arbetstiden.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.