Utmaningarna inom omsorgen kräver handling

"Utan god arbetsmiljö kan vi inte få till den goda vård och omsorg som kommuninvånarna behöver" skriver Maths Andersson (L) i ett svar.

"Arbetsgrupper bland medarbetarna tillsammans med fackliga företrädare deltar nu för att hitta lösningar som är hållbara för medborgarnas bästa samt lägger en grund för god arbetsmiljö" skriver Maths Andersson (L).

"Arbetsgrupper bland medarbetarna tillsammans med fackliga företrädare deltar nu för att hitta lösningar som är hållbara för medborgarnas bästa samt lägger en grund för god arbetsmiljö" skriver Maths Andersson (L).

Foto: Peter Calén

Insändare2021-12-11 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det här ett svar på "Vad gör Motala kommun för de äldre?" 26/11.

Ragnhild Wärn skriver att ”ständigt får de äldre som behöver ha kommunens hjälp för att klara sin livssituation på äldre dagar höra att de kostar för mycket och att det finns inga pengar”. 

Jag undrar, vem säger det? Ingen har rätt att på det sättet sätta sig över socialtjänstlagen, och dess värdegrund. Varken politiker eller medarbetare behandlar den som har rätt till kommunal omsorg eller insats på det sättet. Det som däremot görs är att inrikta verksamheterna så att äldre personer får leva ett värdigt liv. Vi ska verka för att äldre får goda bostäder, ge dem som behöver stöd och hjälp i hemmet. I alla bedömningar ska alltid den enskildes behov stå i centrum.

Enligt Ragnhild Wärn får personalen ”höra hur dyra dem är inom äldreomsorgen”. Återigen, vem säger det? Jag hoppas verkligen att det inte är meningen att genom upprepning av en felaktig beskrivning, få det att framstå som en sanning. Det är inte korrekt. Så här vill jag beskriva situationen i dag.

Arbetsmiljön för våra medarbetare är något av det viktigaste som finns. Utan god arbetsmiljö kan vi inte få till den goda vård och omsorg som kommuninvånarna behöver. Behovet av äldreomsorg kommer att öka samtidigt som arbetskraften i samhället minskar. Om vi inte gör ett omställningsarbete nu blir det en ohållbar arbetssituation. 

Det handlar om att titta på vad det vi gör idag, som kan göras på annat sätt. Vi ska ta till vara forskning och ny teknik, där digitalisering är en viktig del. Dessutom har vi tagit initiativ till att införa heltid som norm, utifrån ett jämställdhetsperspektiv, där målet är att bryta deltidsnormen som finns i kvinnodominerade yrken. Om det ska lyckas krävs grundläggande förändring av verksamhetens organisering. 

Arbetsgrupper bland medarbetarna tillsammans med fackliga företrädare deltar nu för att hitta lösningar som är hållbara för medborgarnas bästa samt lägger en grund för god arbetsmiljö. Detta är ett stort förändringsarbete i en stor organisation. Förändringsviljan är olika, vilket ska respekteras och hanteras. Grunden för Motala kommun som en god arbetsgivare inom vård och omsorg är: Delaktighet, kloka val, bra planering, rätt personal till rätt uppgifter.

Avslutningsvis vill jag tacka Ragnhild Wärn för ditt engagemang, kunnande och de insatser du gjort och gör för de äldre i Motala.