Ur ett globalt perspektiv är vatten ojämlikt fördelat

Skillnaderna i pris för en liter vatten i en villa kan vara så stor som 500 procent, beroende på var du bor.

Skillnaderna i pris för en liter vatten i en villa kan vara så stor som 500 procent, beroende på var du bor.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2023-11-07 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vatten är vårt viktigaste livsmedel. Ett gott, friskt och rent vatten är en mänsklig rättighet och förutsättningen för liv. Men ur ett globalt perspektiv är vatten ojämlikt och orättvist fördelat sett till produktion, distribution och konsumtion.

Den dystra lägesbilden tecknades på Svenskt Vattens viktiga mötesforum för politiker, forskare, sakkunniga och branschfolk. Men så mycket viktigare då att kunna peka ut möjliga framtidsvägar, vilket också gjordes på många seminarier om kompetensförsörjning, hållbara lösningar, klimatneutral VA, innovationer och tekniska framsteg. Det finns gedigen erfarenhet och stor öppenhet för nytänkande bland alla inblandade parter. Sverige är väl placerat och utvecklingen går framåt.

Problembilden kan beskrivas på olika sätt men några rimliga utgångspunkter är

  • Nya resurser för underhåll och investeringar måste till
  • Kraven på säkerhet och leverans ökar
  • Naturkatastrofer, pandemier och, inte minst, kris-och orostider får allt större betydelse och inverkan

De underliggande frågeställningarna är t ex hur ska vi avväga när och om vattnet inte räcker till alla? Hur prioriterar och fördelar vi ekonomiska och tekniska resurser inom området för största möjliga samhällsnytta? Kostnader skapar verksamhet och god verksamhet skapar värde. Hur når vi dit?

Detta är också grundläggande när vi för diskussioner på lokal nivå. VA finansieras av taxekollektivet. Det i sin tur skapar stora skillnader mellan kommunerna. 1 liter vatten i en villa kostar mellan 2,2 öre/ liter och 10,7 öre/ liter beroende på var i landet man bor. En skillnad på 500 procent!

SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) har framfört krav på att staten måste gå in och dela på ansvaret i syfte att minska regionala skillnader.

Vatten syns inte och det måste ändras. Samhällsnyttan är så uppenbar att mål och medel måste få en större plats i berättelsen om en långsiktigt hållbar utveckling

Och där kommer faktiskt en möjlighet för var och en att ge ett rejält bidrag genom en klok hushållning hemma vid kran. En av de mest effektiva åtgärderna.

Anders Hedeborg (S)

Vice ordförande

Vatten- och Avfallsnämnden Motala Vadstena