Undersköterskorna är värda ett tack

Äldreomsorg. Undersköterskorna i Motala gör ett imponerande arbete trots svåra förutsättningar, tycker Gunilla Skill.

Äldreomsorg. Undersköterskorna i Motala gör ett imponerande arbete trots svåra förutsättningar, tycker Gunilla Skill.

Foto: Peter Jigerström

Insändare2017-09-05 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag vill ge alla undersköterskor i Motala kommuns äldreomsorg en bamsekram för att ni orkar hänga i och med på er arbetsgivares alla upptåg och vara pilotfall åt konstiga förslag och beslut från konsulter och chefer.

Att inte tappa masken inför brukarna eller anhöriga trots att man går på knäna är professionellt, men det håller inte hur länge som helst. Det är Motala kommuns skyldighet att se till sina anställdas bästa, lyssna av och vara tillmötesgående men framför allt, låta sina anställda bli mer delaktiga i besluten!

Arbetsgivaren har det yttersta ansvaret att förebygga belastningsskador, därför är de skyldiga att ge alla anställda en förflyttningsutbildning en gång om året, vilket ligger på respektive enhetschefs bord att se till att det blir av.

Bra jobbat alla undersköterskor som kämpat med att komma in med förbättringsförslag, i många långa år. Trots döva öron? Jag sänder styrkekramar till alla som blivit sjukskrivna på grund av ohållbara scheman som skapar stress och som ger alldeles för lite tid för återhämtning, tuffa sparkrav, ökade kvalitetskrav på utförarejobbet, men med mindre resurser. Och till er som tvingats tillbaka till era arbetsplatser för tidigt eller ni som är förbrukade uskor och som får ställa er till hela arbetsmarknadens förfogande innan ni hunnit bli friska, säger jag ”Svårt fall, doktorn grät!”.

Bra jobbat alla anställda som har vågat lämna in avvikelser på era arbetsplatser eller kontaktat Kommunal när ni blivit illa behandlade eller illa bemötta. Om arbetsgivaren verkligen bryr sig om sina undersköterskor i Motala kommuns äldreomsorg så är det dags att visa det nu. Och börja då för guds skull inte mäta tiden på boendena, räcker det inte med att mätinstrumentet ”mobipen” orsakat mer stress och mindre tid för samtliga i inblandade i hemtjänsten? Det har arbetsgivaren tagit del av genom statistik, papper och enkäter, eller hur socialnämnden?

Det vore på sin plats att arbetsgivaren gick ut och gav alla sina anställda undersköterskor ett stort tack!

Läs mer om