Skolresultaten i Motala viker och många elever väljer att utebli från skolan, det visar mätningar som gjorts och vars resultat vi kunnat ta del av i lokaltidningen.
Att antalet elever med godkända betyg i alla ämnen sjunker och att frånvaron ökar visar att någonting är mycket, mycket fel. 41 procent av eleverna i årskurs sex i kommunens skolor har underkända betyg i ett eller flera ämnen och måluppfyllelsen på alla stadier är i olag. Till de ämnen som Motalas elever inte lyckas med hör matematik och svenska som andraspråk. Just nu utbildas 22 lärare i svenska som andra språk. En Jättebra satsning!
Motala ligger under riksgenomsnittet vad gäller skolresultaten. Vad är det som gör att våra barn inte klarar av skolarbetet? Vi måste se till att barnen och pedagogerna får de verktyg som behövs för att få barnen att lyckas. Vi Socialdemokrater anser att det behöver satsas mer på skolan, på att få in fler vuxna i förskola och skola. Även andra yrkesgrupper än pedagoger som kan hjälpa barnen att lyckas ska med på tåget; elevassistenter, elevsamordnare, resurspedagoger, skolvärdar, socionomer, beteendevetare.
Är det någon som frågar rektorerna om vad de behöver till sina skolor? Anställs personal med ”rätt” kompetenser och är medarbetarna på ”rätt” ställen?
Och varför kommer inte barn och unga till skolan? I statistiken mäts och syns de elever som har mer än 15 procents frånvaro. För förskoleklasser handlar det om att 20 procent av barnen uteblir, bland grundskolebarnen 26 procent och gymnasieeleverna 39 procent!
Vilka insatser görs för att få barnen till skolan? Vi vet att många barn har det tufft av olika anledningar. Många upplever att det är stökigt i skolan och orkar inte delta. Omvärldsläget med allt vad det innebär av oro spiller över på barnen. Till Elevhälsans uppdrag hör bland annat att upptäcka om barn behöver hjälp och stöd i skolarbetet, och se till att de får det. De ska hjälpa till med samtal och stöd vid bråk och mobbning. Har elevhälsan i vår kommun de resurser som krävs för att hjälpa eleverna?
Vi får till oss att lärarna lägger mycket tid på att testa eleverna, analysera resultaten och därmed får allt mindre tid till planering och undervisning. Det kan väl ändå inte vara meningen? Lärarna får ta ett stort ansvar utöver sin lärargärning. Orken tryter, dåligt samvete gnager och arbetsbördorna kan leda till sjukskrivningar.
När friskolor etablerar sig innebär det att barn som går i kommunens skolor flyttar på sig. Inget konstigt med det. Men för kommunens del handlar det om tappade skolpengar och övertaliga lokaler till mångmiljonbelopp över tid.
Kompetensförsörjningen är en utmaning nu och framåt. Hur ska Motala locka pedagoger när skolresultaten viker? Hur ska vi trygga vår framtid, visa att barn och unga är viktiga? Vad gör de styrande i Motala, SD, M, KD plus L?
Motala kommun har en läxa att göra. Nu måste det politiska styret visa handlingskraft och ge skolan personella och ekonomiska resurser för att vända de negativa skolresultaten i Motala kommun, det vill säga göra en medveten, långvarig satsning på våra barn och unga.
Krafttag behövs även från regeringen. Det är nödvändigt att vi rustar våra unga med kunskap för livet.
Vi hoppas på svar från de styrande. Det förtjänar våra barn, deras vårdnadshavare och våra medarbetare.
Helén Isacsson (S) andre vice ordförande i bildningsnämnden