Ta parti för Varamon och mot Lalandia

Det finns bra och dåliga investeringar. Många kommuner har förblindats av tjusiga förslag från konsulter och externa intressenter och därefter satsat stora pengar och tid på dödfödda projekt.

Insändare 8 september 2022 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett av flera exempel är Karlstad som nu valt att stoppa planerat Muminland.

Andra investeringar har visat sig vara mer realistiska och lyckosamma. Omvandling av gamla industriområden till bostäder har skett på flera håll och i Motala kan Sernekes planer på bostäder på Verkstadsön bli ett positivt tillskott. Citykärnan vitaliseras dessutom genom påbyggnad av befintliga fastigheter samt nya punkthus med fin utsikt.

 

Motala har unika värden i forma av kanalstråket med sin kulturhistoria samt läget vid sjöarna Vättern och Boren. Den fantastiska stranden vid Varamon lockar många besökare, såväl Motalabor som besökare utifrån. Detta måste man förvalta väl och inte fördärva genom alltför hög exploatering och omvandling av staden till en tivoliliknande nöjesproducent.

Redan i nuläget används Varamostranden i så stor omfattning att det ibland känns trångt. Skulle planerna på Lalandia bli verklighet så blir stranden överutnyttjad och mister den trevnad som besökarna hittills upplevt. Som tur är verkar länsstyrelse och juridiska instanser inse behovet av att gå varligt framåt med förändringar i området.

 

Annat är det med stadens politiker. Inget parti verkar våga att ifrågasätta beräknade ökade turistströmmar och kalkylerade merintäkter till följd av Lalandia. Man kan därför fundera på att lägga en blank röstsedel i kommunvalet för att markera sitt missnöje.

För övrigt anser jag att man bör behålla idrottsanläggningarna på befintliga platser. Det borde inte vara omöjligt att bygga om simhallen i nuvarande läge och att göra en inomhusarena på Verkstadsön för bandy med flera isidrotter. Var rädd om skattebetalarnas pengar och lägg inte ner tid på projekt som inte verkar gå att genomföra.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa