Sverige förfogar över en ovärderlig naturtillgång

När samhället skakas om som nu under coronapandemin och människor förlorar både försörjning och trygghet, så behöver vi stå starka.

Sverige har tillgång till två femtedelar av Europas sötvattensjöar för dricksvatten, framhåller debattörerna.

Sverige har tillgång till två femtedelar av Europas sötvattensjöar för dricksvatten, framhåller debattörerna.

Foto: Christine Olsson/TT

Insändare2020-05-18 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är mycket som har förändrats och det har gått så oerhört snabbt. Att rädda liv, hälsa och ekonomi kräver akuta och gigantiska insatser, och världen efter corona kommer inte vara densamma som innan. 

Samtidigt med coronapandemin pågår en global klimatkris som drabbar människor i hela världen av liknande och värre effekter. Vi behöver tänka om.

Tänk om vi bygger ett hållbart samhälle. De investeringar och förändringar vi gör när den mest akuta fasen av coronakrisen är över kommer att bli avgörande om vi ska kunna rädda både jobben och planetens framtid. Det går att ställa om samhället, men då behöver vi tänka om. Vi ska inte bara gå tillbaka det som var innan corona – vi behöver bygga upp något bättre. 

I ”tidernas begynnelse”, hade vi i Sverige turen att få cirka 40 procent av Europas sötvattensjöar placerade i vårt land. Sverige, med knappt 11 miljoner invånare har därför tillgång till två femtedelar av sötvattensjöarna för dricksvatten. Europas övriga drygt 700 miljoner invånare får hålla till godo med resterande tre femtedelar. 

Vi förfogar alltså över en ovärderlig naturtillgång och med det följer också ett ansvar att göra allt vi förmår för att skydda våra sötvatten från föroreningar och andra angrepp. Genom dagens miljölagstiftning, har vi i teorin ett tillräckligt skydd för dricksvatten i Sverige, men för oss miljöpartister i Vadstena, där buller från försvarets skjutövningar över sjön, varvas med rapporter om PFAS och andra föroreningar, står det fullständigt klart att det å det snaraste behöver tänkas om så att miljölagstiftningen ska ge Vättern det skydd den är värd.

Vadstenas miljöpartister kommer att verka för att skyddet av Vättern görs till överordnat riksintresse för dricksvatten. Ett riksintresse som står över andra riksintressen, och där inga tillstånd till miljöfarlig verksamhet som riskerar att negativt påverka detta dricksvatten ska kunna lämnas. Tänk om…
Peter Asthamn, Annika Bodelius, Eivor Folkesson, Tommy Kennberg, Miljöpartiet i Vadstena