Jordbruket i Sverige är kraftigt försvagat, om gränsen stängs tar det tre dagar innan maten är slut. Faktum är att en majoritet av det vi äter kommer från andra länder. Vi är alltså inte särskilt självförsörjande i det här landet.
I dag producerar vi mindre än 50 procent av landets mat och ännu mindre om man inkluderar foder som importeras åt djuren.
Globala och marknadsdrivna produktions- och distributionssystem leder till ett stort flöde av mat som transporteras runt hela jorden, vilket bidrar till luftföroreningar och global uppvärmning.
Om vi ska stoppa klimatförändringarna så kan vi inte ha modellen med intensivt, storskaligt och centraliserat jordbruk utan vi behöver ställa om så att jordbruk börjar försörja och livnära människor istället för företag.
Människor behöver behandla maten på ett värdigt sätt, låt oss slippa förändrade gener i levande organismer med direkta ingrepp i cellernas DNA och istället hålla oss till den sexuella förökningen som i traditionell växtförädling och djuravel.
Den just nu pågående pandemin med covid-19 har visat att Sveriges beredskap är svag och vi kan inte förlita oss på att andra ska hjälpa oss ur kriser.
Så nu är det dags att agera och ge alla småbrukare och andra bondeorganisationer en aktiv och permanent plats i ledningen för den nationella civila beredskapen.
Höja självförsörjningsgraden så att Sverige kan ge hela befolkningen mat i händelse av kris och återskapa beredskapslager för livsmedel och bränsle.
För utan bönder – ingen civil beredskap.