Svenska rovdjur är inte den största faran

"Vi måste lära oss att den biologiska mångfalden är viktig för vår överlevnad" skriver insändarskribenten.

"Det är inte våra svenska rovdjur som är den största faran för djurhållningen" skriver insändarskribenten.

"Det är inte våra svenska rovdjur som är den största faran för djurhållningen" skriver insändarskribenten.

Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Insändare2022-03-06 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varför är det inte fler som reagerar på avskjutningen av våra svenska rovdjur? Något som drabbar ekosystemet och den biologiska mångfalden hårt.

Alla dessa störningar och ingrepp i ekosystemet skapar bara ännu mer obalans.

Prioritet nummer ett borde istället vara ett program som bidrar till ett aktivt arbete med bevarande insatser som syftar till att skydda naturliga processer och vildmarksområden, så kallad rewilding.

Att inte länsstyrelsen sätter stopp för troféjakten på våra fridlysta svenska rovdjur är att betrakta som ett grovt miljöbrott. Vi måste lära oss att den biologiska mångfalden är viktig för vår överlevnad.

Det är inte våra svenska rovdjur som är den största faran för djurhållningen, utan den industriella storskaliga djurhållningen som ökar risken för pandemier. När många djur vistas tillsammans frodas bakterier och virus. 

Enligt den senaste forskningen kommer mer än 60% av alla infektionssjukdomar från djur. Bland de nya infektionssjukdomarna, de som upptäckts de senaste tio åren är siffran hela 75%.

Virus som tillexempel mul- klövsjuka, fågelinfluensa och svininfluensa skördar fler offer inom djurhållningen än den skada som rovdjuren tillfogar. Och vad blir namnet på nästa virus, kommer det vara en mild eller aggressiv variant?

Vi behöver vara mer rädda om det känsliga ekosystemet och ta lärdom av andra kulturer där vargen betyder familjelycka, hälsa och välgång. 

Dags att vi betraktar vargen som något värdefullt och viktigt i vårt ekosystem och inte som något som ska utrotas till varje pris.